Finnorszag

Emberek
Finnországnak 5 és fél millió lakosa van. A népesség szétszórtan él az országban, de a déli és a középső területek a legnépesebbek. A finn után a legnagyobb nemzetiség az észt, az orosz és a svéd. Az emberek alapvetően barátságosak, ám visszahúzódóak és csendesek. Nem elegyednek könnyen szóba az idegenekkel. Legalábbis ez a leggyakoribb első benyomás róluk (bár nem mindig igaz, de talán te is ezt tapasztalod majd). A finnek gyakran becsületesek, lojálisak és megbízhatóak. Nagyra értékelik az udvariasságot és az őszinteséget, így a hazugság az egyik legnagyobb sértés egy finn számára. A kemény munkát is megbecsülik, és szeretik, ha önállók lehetnek. A finneknek rendkívül fontos a személyes tér, s ez talán meglephet egy oda érkező külföldit. Náluk a „small talk”, a kis csevegés mindig csak rövid és lényegre törő. Nem fecsegnek jelentéktelen dolgokról, a mély és sokatmondó beszélgetéseket viszont annál inkább élvezik. Az evangélikus kereszténység a fő vallásuk, a második legnépszerűbb pedig az ortodox. A finnek imádják a szaunát, s a hideg/jeges vízben fürdőzést vagy hóban hempergést utána. A szaunát meztelenül is használhatják, sőt akár idegenekkel együtt is – természetesen bármiféle szexuális indíttatás nélkül. Inkább egy szent eseményként gondolnak rá, ahol az emberek együtt relaxálhatnak. Finnországban a telek elképesztően hidegek, így ez is egy jó ok, miért is szeretik annyira a meleg szaunást.

Család
A szülő-gyermek kapcsolat általában elég nyitott. A gyerekek bármit megbeszélhetnek velük, még ha egy nehéz helyzetről is van szó, mivel nagyon megbíznak egymásban. Általában a családok együtt töltik a nagyobb ünnepeket, mint karácsony, nyári napforduló-ünnep, szülinapok. Olykor még a nagyszülők, nagynénik, nagybácsik is látogatóba érkeznek, ez mindig az adott családtól függ. A család nagyon fontos számukra, de mindenkinek megvan a saját külön hobbija, saját szabadideje is. A szülők szabják meg a családban lévő szabályokat, s mind a gyerekek, mind a cserediák köteles követni ezeket. Ilyen általában, hogy a gyerekeknek iskolába kell járni, igazolatlanul nem hiányozhatnak onnan, segíteniük kell a házimunkában, nem piszkálhatják/sértegethetik a többieket, takarodóra haza kell érniük. Minden családnál más-más, hogy mit várnak el a gyerekektől, az itt felsoroltak általában alapvetőek. A fogadószülők elvárják, hogy a cserediák segítsen a ház körül, például elmosogasson vagy felporszívózzon néha. Az is teljesen normális, ha a diák dolga kitakarítani a saját szobáját, és hogy a szülők megszabják neki, mikor van a takarodó.

Ételek
A finn konyha alapja a hal, a húsfélék és a burgonya, de sokféle különböző ételük van. Általában egy kis húst esznek, valami körettel (pl. krumplival, rizzsel vagy tésztával), majd zöldséget (saláta, uborka stb.) Néhány nemzetiség konyhaművészete is népszerűvé vált Finnországban, találhatsz például kínai, thai vagy olasz specialitásokat is. A finnek nem szeretik a túl fűszeres ételeket, inkább csak sózzák vagy borsozzák a fogásokat. Manapság már kevesen fogyasztják az igazi tradicionális finn kosztot. Jellemzőbb, hogy minden család, azt készíti, amit szeret, inspirációt gyűjtve a többi nép ínyencségeiből. Reggelire kenyeret falatoznak, valami sós feltéttel, mint sonka vagy sajt, vagy zabkását dzsemmel/vajjal/gyümölcsökkel ízesítve, esetleg joghurtot/tejet müzlivel. Hozzájuk pedig kávét, narancs- vagy almalevet. A család legtöbbször elfoglalt reggelente és így mindenki kiveszi a részét a reggeli előkészületekből. Fő étkezések: reggeli 7:00 körül, ebéd 12:00 körül, vacsora 17:00-kor, néha kései vacsora 21:00 körül. Előfordul, hogy az étkezések között is nassolnak kicsit. Családok együtt összeülnek a vacsorához, vagy legalábbis igyekeznek rá, hogy megbeszélhessék közben, mi is történt velük aznap. Nagy udvariatlanság, ha mobilozni kezdesz az asztalnál. Fontos, hogy megkóstolj mindent, még, ha tudod, hogy nem is szereted, s hogy köszönetet mondj minden étkezés végén.

Iskola

  • általános iskola: 7-12 évesek, alsó középiskola: 13-15 évesek, felső középiskola: 15-18 évesek, egyetem: 18 éves kortól
  • A tanév augusztus közepétől június elejéig tart (általában június 1-jéig)

Szünetek:

  • karácsonyi szünet – az ünnepi időszakban
  • téli szünet – legtöbbször februárban
  • nyári szünet – legtöbbször június 1-jétől augusztus közepéig
  • extra szünet lehet még húsvétkor egy pár napig, illetve a nemzeti ünnepeken

A tanítás általában 7-8 között kezdődik és délután 3-ig tart. Az órák közötti szünetek 15 percesek, a déli ebédszünet pedig 30 perc. A kötelező tantárgyak a legtöbb iskolában: matek, földrajz, finn nyelv, angol, történelem, társadalomtudomány, biológia, fizika, testnevelés, rajz . Az iskolától függően vannak választható tárgyak is, mint például további idegen nyelvek (német, francia), egyéb tudományok stb. A tanárok-diákok viszonya udvarias, de barátságos, talán kevésbé hivatalos, mint a legtöbb országban. A tanárt keresztnevén is szólíthatod, és bármikor segítséget kérhetsz tőle, ha szükséges. A tanórán kívüli szakkörök nem olyan népszerűek Finnországban, de egy-két suliban talán lesz lehetőséged felvenni valami extra kurzust.

Igyekezz aktív lenni az órákon, és érdeklődni az adott téma iránt! Tanuld meg minél jobban, s aztán használd is a finn nyelvet! Nem muszáj folyékonyan beszélned, már azt is nagyra értékelik, ha próbálkozol és megteszel minden tőled telhetőt. Az osztálytársaid talán félénknek tűnnek majd elsőre, de örülni fognak, ha odamész hozzájuk és beszélgetni kezdesz velük. Mivel a finnek nem szoktak bájcsevegni egymással, időbe telhet, mire tényleg összebarátkoztok valakivel, de ha már szereztél egy finn barátot, az egy életre szóló barátság kezdete lesz!

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Finnország