Csehorszag

Az emberek
Érdekesség Csehországról, hogy az emberek többsége nem hisz Istenben, csupán a népesség 16%-a. Viszont toleránsak és tiszteletben tartják mások hitét.  A legjellemzőbb vallás a cseheknél a római katolikus. Az egyik dolog, amit azonnal észre fogsz venni, hogy a cseh emberek a teljesen idegeneknek is köszönnek: a boltba, liftbe való be- és kilépéskor, a vonatfülkében, ha egy tanárral találkoznak az iskola folyosóján, de akár az erdei séta során is. A kézrázás is nagyon gyakori üdvözlési mód. Persze, ha jó barátról van szó, akkor a puszi és ölelés is szokás, de a testi érintés nem jellemző olyan emberek között, akik nem nagyon ismerik egymást. A csehek mindig leveszik a cipőjüket, ha belépnek egy házba vagy egy lakásba, még az iskolában is. Szeretik lecserélni cipőjüket egy kényelmes, szellős papucsra. A csehek zárkózott és formális emberek, amíg jobban meg nem ismernek téged. De ha sikerül közelebb kerülni hozzájuk, akkor kinyílnak és barátságossá válnak. Ami jellemző, hogy sohasem lesznek túl érzelmesek. Bár mindig udvariasak, ritkán szólítanak a keresztnevükön embereket a családon és a közeli barátokon kívül. A cseheknek sötét humorérzékük van. Szeretnek viccet csinálni saját magukból, illetve a kormányból.

A család
A tipikus cseh családban a férfi csak akkor nősülhet, ha elvégezte az iskoláit és megkezdte a karrierjét.  A cseh családok kicsik, általában egy, legfeljebb két gyermekkel. Az anya általában otthon marad a gyermekkel. A gyerekektől elvárják, hogy csinosak, rendesek és tisztelettudóak legyenek és jól tanuljanak az iskolában.  A cseh szülők támogatják a továbbtanulást, számukra nagyon kínos, ha valakinek évet kell ismételnie. A szüneteket együtt töltik, náluk a vasárnapi ebéd családi esemény.

Az ételek
A hagyományos cseh étkezés nem igazán mondható diétásnak, húson, krumplin és knédlin alapul, amelyhez jelentős mennyiségű állati zsiradékot, vajat és krémet használnak. A hús gyakran szafttal készül, amit burgonyával vagy knédlivel fogyasztanak. A leves fontos része az ebédnek. A krumpli és a pacalleves a kedvencek éppúgy, mint a marha vagy csirke erőleves apró máj- vagy velőgaluskával. A legtöbbet használt zöldségek a sárgarépa, a borsó és a káposzta. A csehek nagyon szeretik az édességeket. A legelterjedtebb a gyümölcsös knédli, amit reszelt sajttal, morzsával és vajon karamellizált cukorral szervíroznak.  A knédlit gyakran főételként szolgálják fel. Népszerű sült édességek: a butchy, ami egy kis kelt sütemény lekvárral vagy befőttel töltve, a kolace, egy mákkal, szilvalekvárral vagy édes sajttal töltött fehér lisztből készült kis sütemény, félédes kelt fánktészta, amit csőserpenyőben sütnek. Emellett népszerű a lekvárral töltött palacsinta porcukorral megszórva, a kicsi kelt palacsinták és az almás rétes. A csehek nemzeti eledele a sertéssült knédlivel és káposztával. A csehek a világ legnagyobb sörfogyasztói, egy átlagos cseh 145 liter sört iszik meg egy év alatt.

Az iskola
Az iskolaév szeptember első munkanapján kezdődik és június utolsó hétköznapján ér véget.  A tanév magyar rendszerhez hasonlóan 2 félévből áll, mindegyik végén vizsgákkal. Az oktatás ingyenes és kötelező 15 éves korig.  Az általános iskola 9 osztályból áll, ami 2 részre van osztva. Az első 5 osztályt emlegetik általános iskolaként, 6.-tól 9-ig osztályig pedig felső tagozatként.  A városokban általában mindkét tagozat egy iskolában van.

A 15 éves tanulók különböző középiskolák közül választhatnak:

  • a) gimnázium általános és természettudományos tantárgyakkal, amelyek az egyetemi tanulmányokra készítik fel a tanulókat
  • b) speciális iskola, úgynevezett szakközépiskola építészetre, kémiára, mérnöki munkákra specializálódva, üzleti akadémia, mezőgazdasági iskola, egészségügyi iskola, zenei vagy művészeti iskola.
  • c) szakiskola, amely a jövő kétkezi munkásait képezi (ami a magyar rendszerben a szakmunkásképző).

A középiskolai oktatás 4 évig tart. A gimnáziumokban és a szakközépiskolákban a 4 évet vizsga zárja, mely előfeltétele az egyetemi vagy főiskolai tanulmányoknak. Ez a vizsga a gimnáziumokban 4 tantárgyból áll: cseh, idegen nyelv és 2 szabadon választott tárgy (idegen nyelv, tudományos vagy humán tárgy), a szakközépiskolákban ez lehet 5 vagy akár több is. A vizsgákat májusban tartják. Ezek jellemzően szóbeliek, kivéve a csehet, amiből kb. 1 hónappal korábban egy esszét kell beadni.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Csehország