Chile

Az emberek
Chile egy meglehetősen homogén ország, nem igazán lelhetők fel különféle etnikai csoportok és más kultúrák. Az emberek kevésbé lazák, mint a trópusi latin-amerikai környezetben élő társaik, és többnyire konzervatívok is. A chileiek között a legnagyobb különbséget a különböző társadalmi osztályok jelentik. Az elmúlt években nőtt a társadalmi mobilitás, viszont a rétegek még mindig élesen elkülönülnek egymástól a jövedelmük alapján. Bár a katolikus a meghatározó vallás (ami hatalmas szerepet játszik a társadalomban és a politikában is), az emberek nagyon toleránsak más vallások felé. A pontosság fogalmát elég tágan értelmezik, a késés teljesen természetesnek számít náluk. Baráti találkozóról akár fél vagy egy órát is késnek, azonban a hivatalos helyekre (iskola, munkahely, formális találkozók) mindig pontosan érkeznek.

Az iskola
Az általános iskola: 8 év, a középiskola: 4 év. A tanév március első hetétől december első vagy második hetéig tart. Szünetek: Két hét júniusban vagy júliusban és egy hét szeptemberben. A tanév iskolától függően vagy három trimeszterből vagy két szemeszterből áll. Minden chilei diák (állami- és magániskolákban tanuló egyaránt) kötelezően egyenruhát visel. A diákok mindig ugyanazzal az osztállyal tanulnak (nincsenek évfolyam szintű vegyes órák), és nem váltanak termet, hanem van egy állandó osztálytermük. Ezáltal a 8 vagy 12 év alatt rendkívül szoros barátságokat kötnek. A diákoknak hetente 10-13 tantárgyuk van.

Az ételek A reggelire 7 óra körül, általában valami könnyűt esznek (kenyér, lekvár, taj, tea, kávé). Az ebéd délután 1 és 2 óra között, 2 fogás (leves vagy saláta és főétel). Délután 5 óra körül uzsonna van – kenyér lekvárral, tea, kávé, péksütemények, kis szendvicsek. Vacsora: este 8 és 9 óra között, nehezebb étel – az ebédhez hasonló főétel. Az ételek általában húsból, zöldségekből és rizsből vagy burgonyából állnak. Az étkezések családi eseménynek számítanak, ahol a család hosszan beszélget. Hétvégenként sok család gyűlik össze közös ebédre, ahol meghívják az egész rokonságot.

A család
Értékeket és szokásokat tekintve a chilei családok hagyományosnak mondhatóak. Általában az apa a kenyérkereső a családban, bár sok nő is dolgozik már manapság. A szülők elég sokáig meghatározó, nevelő szerepet töltenek be a gyerekeik életében. A fiataloknak nem nagyon hagyják, hogy függetlenek legyenek: általában engedélyt kell kérniük szüleiktől, ha iskola utáni programot terveznek és a megbeszélt időre haza kell érniük. A fiúkat és a lányokat sokszor máshogy kezelik: a fiúk nagyobb szabadságot kapnak, míg lánytestvéreikre jobban vigyáznak a szülők. Minden társadalomban más és más a személyes tér fogalma. Chilében ez a tér valószínűleg nem olyan nagy, mint amihez az AFS diák otthon kap, de hozzá kell szokni, még ha eleinte ez kényelmetlen is. A gyerekek gyakran osztoznak a hálószobán, ezért számítani lehet rá, hogy a cserediáknak sem lesz saját szobája.

A chilei élet nagyon családorientált, a családtagok rengeteg időt töltenek együtt. A legtöbb család számára nagyon fontos, hogy legalább napi egyszer összegyűljenek azért, hogy megtárgyalják a nap történéseit vagy csak együtt legyenek egy kicsit. Sok család azt is elvárja a gyerekektől, hogy félretegyék az aktuális tevékenységüket (ha épp nem fontos dolgokról van szó), hogy időt töltsenek a családdal. Sok közép- és felsőosztálybeli család házvezetőnőt alkalmaz, akik mind bejárónőként mind bébiszitterként a nap bármely szakában rendelkezésre állnak. Ennek ellenére a fiataloktól elvárják, hogy segítsenek a házimunkában, sőt maguktól ajánlják fel a segítségüket, illetve tartsák rendben a szobájukat.

Az utazás
A fő közlekedési eszköz a busz. Taxihasználat esetén bizonyosodjunk meg róla, hogy biztonságos taxi társasággal utazunk, és az árak a távolságnak megfelelően vannak kiszabva (inkább kérdezzük meg előre, mennyibe fog kerülni).

Esetleges plusz költségek
Iskolai egyenruha: összesen 150-230 dollár, de a kellékeket akár itthonról is lehet vinni hozzá (pl. sok iskolában sötét alj és fehér ing a kötelező, ez pedig a legtöbb embernek van otthon). A végzősök részt vehetnek egy ballagási ceremónián, ami nagyjából 150 dollárba kerül. Osztálykirándulás: nem kötelező a részvétel, az árak az úttól függően változnak.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Chile