Brazilia

Az emberek
A brazil emberek általában hangosan nevetnek és beszélgetnek, nyíltan kimutatják érzelmeiket, ezért nekünk sokszor úgy tűnhet, mintha épp veszekednének. Testbeszédük is elég intenzív, beszélgetés közben megfogják egymás karját, vállát vagy kezét, és a szülők, gyerekek, családtagok és barátok gyakran adnak puszit egymásnak. A női- és férfiszerepek jobban elkülönülnek náluk. A nők hagyományosan a háztartást vezetik és gyereket nevelnek, míg a férfiak végzik a szerelőmunkákat. A fiúk általában nagyobb szabadságot kapnak, mint a lányok. A brazil lakosság nagy része vallásos. A legnépszerűbbek a keresztény vallások, közülük is a katolikus vallást követik a legtöbben. Sok család jár templomba heti rendszerességgel, és a vallásos ifjúsági szervezetek is erősek.

 

Az iskola
A tanév februártól, márciustól decemberig tart. A téli szünet 2-3 hét júliusban. A brazil oktatási rendszer: általános iskola – 8 év, középiskola – 3 év, felsőoktatás – egyetem. Az AFS cserediákok általában a középiskola 2. vagy 3. osztályába járnak. A tanítás általában hétfőtől péntekig tart, ez alól kivételt képez a 3-os végzős évfolyam és a vizsgaidőszak. A diákok órái vagy délelőtt vagy délután vannak (sosem egész nap). A brazil iskolákban csak kevés délutáni szabadidős szakkör van, vagy egyáltalán nincs is (az iskoláknak gyakran még sportcsapatuk sincs). A brazil diákok délutánjukat rendszerint házi feladat írással töltik vagy magánórákra járnak (nyelvi, zenei, művészeti órákra). A diákoknak a tanév folyamán ugyanaz az órarendjük és az osztályuk (nem keverednek a különböző osztályok tanulói). Néhány iskolában kötelező az egyenruha viselése.

Az ételek
A brazilok nagyon szeretnek jókat enni, és nagyon büszkék a nemzeti ételeikre. Az otthon elkészített ételek nagyon bőségesek és finomak, a fogadócsaládok nagyon szeretik, ha a cserediák megkóstol és megeszik mindent. Egy külföldi számára furcsa lehet, hogy a brazil emberek napi kétszer esznek rizst és babot. Továbbá kedvelik a különböző gyümölcsöket és zöldségeket, amikből szerencsére sok terem a kedvező klíma miatt, és rendkívül finomak. Szeretik az édességet és a gyors éttermeket is. A reggeli általában gyors és könnyű: kávé, kenyér,  pão de queijo (sajtos kenyérféle) vajjal, néha édes péksütemény és banán mézzel. Ebédkor és vacsorakor jellemzők a nagy étkezések, sokszor eszik ugyanazt a fogás vacsorára, mint amit ebédre is ettek. Ez lehet rizs, bab, hús, saláta és desszert vagy gyümölcs. Vannak helyek, ahol délután is csemegéznek (kis péksütemények, kávé, tea). Az állami iskolába járó diákok ingyen kapják az ebédet az iskola menzáján. A közös étkezések otthon a családi élet fontos részét képezik, ezért az AFS diáknak mindig ügyelnie kell arra, hogy ezekre időben hazaérjen, vagy pedig előre szóljon a családnak, hogy nem tud épp velük vacsorázni.

A család
Annak ellenére, hogy persze minden család más, biztosan mondhatjuk, hogy a fogadócsaládok meleg szívvel, sok szeretettel, öleléssel és puszival várják a cserediákot. A brazil családok nagyon összetartóak, de nyitottak is, ezért örömmel nyitják meg otthonukat is egy új családtagnak – így az AFS cserediáknak is. Mindig figyelj arra, hogy elegendő időt tölts a fogadócsaládoddal és számolj velük, ha programot tervezel! Ha a család együtt van, fontos, hogy te is velük légy. A csukott ajtó és a szobádban üldögélés azt jelenti számukra, hogy biztosan problémád van vagy szomorú vagy. A gyerekek tisztelik és követik szüleik döntését, a szülőké az utolsó szó, ha fegyelmezésről vagy más fontos ügyről van szó. Engedélyt kell kérniük, ha valahová szeretnének elmenni, és általában megvan, hogy hány óráig lehetnek kint.

Teljesen normális, ha egy háztartásban bejárónő van. A családok általában családtagként és tisztelettel kezelik őket, de azért senki sem felejti el, hogy ő szolgálatot végez.  Ennek ellenére az AFS diáknak bármikor készen kell állnia, hogy segítsen a házimunkában. A napi egyszeri tisztálkodás elvárt, ellenkező esetben negatív benyomás alakulhat ki a diákról. Az emberek általában reggel, munka vagy iskola előtt zuhanyoznak.

Az utazás
A diákok leggyakrabban busszal járnak iskolába. Ha a család körülményei megengedik, akkor autóval viszik iskolába a gyerekeket. Általános dolog, hogy napközben tömegközlekedéssel utaznak, ez azonban este nem javasolt, mert veszélyes lehet. Az emberek ilyenkor megszokott módon taxival közlekednek, ami viszont sokkal olcsóbb, mint itthon.

Esetleges plusz költségek
Ha az iskola megköveteli az egyenruha viselését, az egyenruha költségei a cserediákot terhelik (lehet, hogy csak egy pólóról van szó, és érdemes megkérdezni, mit várnak el, mert például sötét nadrág/szoknya esetében a diák itthonról viheti a szükséges darabokat, így olcsóbb is). Ha az iskola tanulmányi kirándulást szervez, és a diák szeretne rajta részt venni, ezt szintén a cserediáknak kell fizetnie.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Brazília