Belgium (Flandria)
Belgium

 

Az emberek
A flamandok céltudatosak a mindennapok során. A belga emberek számára a fejlődés és a jólét a cél, emiatt keményen dolgoznak, vállalkozóak és kezdeményezőek. Mindenből, amit csinálnak a lehető legjobbat akarják kihozni. Flandriában emberek minőségre törekednek, nagy jelentőséget tulajdonítanak a hatékonyságnak és az eredmények elérésének. Emellett igazán szeretik élvezni az életet. A lakosság 90%-a római katolikusnak vallja magát. Flandriában az emberek hollandul beszélnek.

Az ételek
A flamandok sok burgonyát és kenyeret esznek. A reggeli rendszerint 7 és 8 óra között van, az ebéd 13 és 14 óra között, este 6-7 óra között vacsoráznak. Az együtt étkezésnek nagy a jelentősége, különösen vacsorakor. Reggelire kenyeret vagy gabonapelyhet esznek. Ebédre levest, húst és halat, burgonyát, rizst és tésztát fogyasztanak, a vacsora rendszerint kenyér sajttal, felvágottal, lekvárral és tejjel. Nem szokatlan Belgiumban, hogy az emberek bort vagy sört isznak az étkezésekhez. Híres ételek, amiket érdemes megjegyezni: a hasábburgonya, kiváló steakek és finom kagylók, angolna zöld mártásban és a “Vlaamse karbonaden”, azaz a barna sörben főtt marhapörkölt. A flamandok édesszájúak. Egy normál vasárnap reggelen, a legtöbbjük sorban áll a kedvenc pékségében croissanért, zsemléért, süteményért és tortáért. A regionális specialitásoknak köszönhetően a választék a legtöbb pékségben igen széles. A legtöbb flamand cukrászmester saját készítésű friss krémmel töltött bonbont gyárt, amit hagyományosan flamand csokoládéval von be.

Az utazás
Flandriában nagyon fejlett, átfogó közlekedési infrastruktúrája van a kikötőknek, csatornáknak, vasutaknak és autópályáknak. Antwerpen kikötője a második legnagyobb Európában, Rotterdam után. Kisebb kikötők találhatóak még Gentben, Bruges-Zeebrugge és Ostend városában, ez utóbbi kettő a belga tengerparton található.

A fő repülőtér Brüsszelben található. Az egyetlen repülőtér flamand területen ahol menetrend szerinti járatok vannak, az Antwerpeni Nemzetközi Repülőtér, de van másik két repülőtér nyugat-Flandriában, ahol a különjáratok és rakomány szállítmányozás zajlik: a Kortrijk-Wevelgem Nemzetközi Repülőtér és a Ostend-Bruges Nemzetközi Repülőtér.

Az iskola
Az iskola 8:30-kor kezdődik, és délután 4-5 óráig tart. A tanítás minden szerdán délben fejeződik be. A cserediákot korának megfelelően a középiskola utolsó (6.) vagy utolsó előtti (5.) évfolyamán helyezik el.  Minden óra 50 perces, és van egy 1 órás szünet délben. A diákok rendszerint egy osztályteremben vannak egész nap folyamán, és a tanárok vándorolnak egyik osztályteremből a másikba. Az tanév szeptember 1-én kezdődik.  Egy hét szünet van november elején, két hét karácsony körül, egy hét februárban, és két hét a húsvéti ünnepekkor. A nyári szünet július 1-én kezdődik. A diákok leggyakrabban kerékpárral járnak iskolába.

3 dots

Belgium (Vallónia)

Az emberek
Az emberek nagyon nyitottak, ennek köze van a tényhez, hogy Belgiumnak három hivatalos nyelve van. A belgáknak különleges humorérzékük van, szeretik az öniróniát.  A vallon részen franciául és németül beszélnek az emberek, de az AFS programon az elhelyezés francia fogadó családban és iskolában történik.

A család
A fogadócsaládod valószínűleg nagyon különbözni fog az otthoni családodtól. A családodban lehetnek fiatalok, de lehetséges, hogy a családodnak egyáltalán nincs gyereke, akár egy egyszülős családba is kerülhetsz. A vallón családok különböző gazdasági háttérrel rendelkeznek és sokféle környezetben élhetnek.
A családi élet nagyon fontos. A családtagok majdnem mindig együtt étkeznek. A fiatalok gyakran fordulnak kérdéseikkel a szüleikhez. A szülői tekintély az oktatás fontos része. Amíg a gyerekek otthon laknak, a szüleiktől függenek és be kell tartaniuk a ház szabályait. A belga szülőknek fontos a megszólítás, így hamar ki kell találd, hogy hogyan hívd őket: a keresztnevükön, apának és anyának, vagy a becenevükön.

Az iskola
A tanítás elég későn kezdődik, 8:20-kor, és délután 3 és 4 óra között van vége. A diákoknak van egy hosszú ebédszünetük, ami másfél óráig tart. Egy óra 50 percig tart és a diákoknak néha át kell menniük másik terembe az órák között. Az iskolanap általában 7 órából áll. Választhatsz, hogy az iskolában eszel, vagy otthonról viszel ebédet. Néhány utazást ajánl majd a fogadó iskola, de a diákoknak ezért külön fizetniük kell.

Az ételek
A vallón emberek jobban szeretik a finom ételeket bármi másnál. A városok tele vannak kávézókkal és bisztrókkal, amik gyakran a kora reggeli órákig nyitva tartanak. Ezek több száz fajta belga sört kínálnak a vendégeknek. Az éttermek minősége általában igen jó, és a legtöbb helyen a világ minden részének gasztronómiája megtalálható. A vallón konyha összehasonlítható a francia konyhával, a mediterrán és ázsiai ízek hozzáadásával. A vallón emberek számára fontosak a hagyományaik, de szeretnek kulináris utazásokon részt venni a színvonalas éttermekben és sörözőkben. A belgák szeretnek iszogatni, hatalmas pezsgő- és borfogyasztók. Megállapítható, hogy a sör népszerűbb a bornál. A világ leghíresebb sörei közül itt készül a Stella Artois, a Leffe és a Duvel. Az ország szintén ismert a Geneverről, ami egy tömény ital. Pár régi szeszfőzde gazdag kínálattal rendelkezik az ízek terén. A vallónok is édesszájúak. A belga csokoládékészítők házi pralinét és bonbont árulnak tejszínes töltelékkel, ami egy pompás hagyománya a belga csokoládénak.

Az utazás
Mikor szórakozni mész, az AFS arra kér, hogy otthon mondd el hova indulsz és meddig maradsz ott, és ha lehetséges, egy telefonszámot is adj meg. Gyakorlatilag az összes belga családban alapvető elvárás, hogy a fogadó szülők tudják hova mész, mikorra várjanak haza és elvárják, hogy hívd fel őket, ha bármilyen okból nem tudsz a megadott időpontra otthon lenni.

Egyes esetekben megtörténhet, hogy egy másik országba látogatsz a fogadócsaládoddal vagy egy osztálykirándulás keretein belül utazol külföldre. Ilyenkor először ellenőrizd a nagykövetségnél, hogy kell-e vízum a határ átlépésekor. Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a vízum, amivel Belgiumba mész, nem hatalmaz fel arra, hogy más európai országba lépj másik vízum nélkül (még akkor sem, ha a belgáknak nincs szükség rá az adott országban). Számolj a következményekkel, amik a nem legális utazás miatt történhetnek: mindez bírságra kötelezhet az ország hatósági visszatartása miatt.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Belgium (Flandria és Vallónia)