Anglia

Az emberek
Méltán híres az úgynevezett angol humor, amely világszerte ismert finom, visszafogott, ám annál hatásosabb stílusáról. Bár Nagy-Britannia 63 milliós népessége etnikailag igen változatos, a lakosság közel 14 százalékuk indiai, bangladesi, pakisztáni, afrikai vagy kínai eredetű, mind ugyanúgy osztoznak ezen a humoron és így szórakoztató társaságot jelentenek. Mivel nemzetközileg népszerű úti cél Nagy-Britannia, az őshonosok számára mindennapos, hogy idegen nép képviselőjével éljenek egy közösségben. Ebből adódóan nagyon befogadóak és barátságosak az ismeretlenekkel. Az angol nép egyébként is köztudottan nagyon udvarias és előzékeny. A leggyakrabban ismételt kifejezéseik a “Please”, “Thank  you” és a “Sorry”.

Mivel Nagy-Britannia jelentős része keresztény, a legtöbb európai ünnepen ők is megtartják, hasonló szokásokkal – például húsvétkor ők is csoki tojásokat ajándékoznak. Ezen kívül sok muszlim, hindu, zsidó és buddhista ünnepet tartanak meg. Jellegzetesen brit ünnepeknek számít például Nagy-Britannia védőszentje, Szent György napja áprilisban és a király vagy királynő születésnapja alkalmából évente megrendezett parádé. Fontos alkalom még a katonai bemutató júniusban, vagy a november ötödikei tábortüzek és tűzijátékok országszerte. Ekkor az I. Jakab király korabeli parlament felrobbantási kísérletének bukását ünneplik meg – már több mint 400 éve ugyanazon a napon.

Az iskola
3-5 éves korig tart az óvoda. 6-12 éves korig az általános iskola, 12-16 éves korig a középiskola. 16 éves kortól indul a továbbképzés az emelt szintű érettségihez, azaz ezek az egyetemi felkészítő évek (Upper Sixth/ Sixth Form). Hétfőtől péntekig van tanítás. A hosszabb tanítási szünetek a karácsonyi és húsvéti, amelyek két hetesek, de októberben és februárban is szünetelnek 1-1 hetet az iskolák, ahogyan májusban is egy-két napot, nemzeti ünnep alkalmával. A szünidőre is adnak fel házi feladatot és elvárják, hogy napi szinten foglalkozzanak vele a diákok. A tanítás reggel 8:00-8:30 között kezdődik és 15:00-15:30 között ér véget, így egy nap átlagosan 6-7 órát töltenek a diákok az iskolában. 10:30 körül szokott lenni egy 15 perces szünet, ami arra szolgál, hogy a diákok felfrissüljenek, harapjanak valamit. Az ebédszünet általában dél körül szokott lenni és egy óra hosszú.

A legtöbb európai középiskolától eltérően, Nagy-Britanniában a diákok csak 3-4 tárgyat tanulnak, amelyeket ők választanak. Ezeket viszont mélyebben, heti 15-20 órában tanulják. Majdnem minden iskolában vannak szakkörök és klubok. Ezek az iskola idő alatt vagy után gyűlnek össze tevékenykedni. A következő sportok fordulnak elő a legtöbb iskolában: foci, rögbi, kosárlabda, hoki, atlétika, úszás, tollaslabda, tenisz, krikett, gimnasztika, aerobic és tánc. Sok iskolának van zenekara és kórusa, ahogy szintén nagyon sok szervez rajz, dráma, költészet és fotózás szakköröket is. Mivel az Egyesült Királyságban technológiailag minden iskola jól felszerelt, sok iskolának van számítógépes klubja. Az Upper Sixth osztályok diákjaitól eltekintve, az egyenruha viselés mindenki számára kötelező.

Az ételek
A britek alapvetően szeretik a kiadós, testes, jó minőségű húsokat, jóízű halakat, laktató lepényeket, pudingokat. Bár az angol reggeli világszerte ismert bőségességéről (gyümölcslé, zabkása, sütemények, pirítósok lekvárral, mézzel vagy sonkával, tojással és babbal), ez mára már érvényét vesztette, hisz az angolok is inkább egy szendviccsel vagy müzlivel indítják a napot. Ennek ellenére mégis kiadós, a vacsora mellett ez kap nagyobb hangsúlyt. Az angol kultúrában az ebéd könnyed és gyors, saláta sülttel, szendvics vagy leves. A vacsora mellett a délutáni tea fogalma az, ami még szent és sérthetetlen. Jellegzetes angol ételek közé tartozik a fish & chips (rántott hal és sült krumpli), ham & eggs (sonka és tojás), beans & toast (sültbab pirítóssal), pie (pite, főleg húsos piték), yorkshire puding (liszttel sűrített húsleves lé, sültek kedvelt kísérője). A hagyomány szerint Angliában nem, vagy csak ritkán beszélnek étkezésről, ételekről. Egy ebéd- vagy vacsorameghívás után megköszönik a kellemes társaságot a háziasszonynak, a jól megválasztott bort a házigazdának, de a jó konyhát, az ételeket dicsérni nem szokás. Az egyetlen fogás, amiről illik beszélni, az a marhasült.

A család
Nagy-Britanniában legalább olyan változatosak a családok, mint Magyarországon. Egyre több az egy-szülős család és a legtöbb családban nincs több 1-2 gyereknél. Fontos, hogy tudasd fogadó szüleiddel, ha terveid vannak. Felelősséggel tartoznak érted, így természetes, hogy tudni akarják, mikor, hol tartózkodsz. A fogadó családod valószínűleg elvárja majd tőled, hogy kivedd a részed a házimunkában. Előfordulhat, hogy alkalmanként magadnak kell majd ebédet készítened, ha a fogadó anyukád dolgozik, beteg vagy nem ér rá. A szülők elvárják, hogy gyermekeik engedélyt kérjenek, mielőtt kivesznek valamit a hűtőből, mivel ők azt adott napokra vásárolnak, nem raktároznak fel sok élelmiszert.

Az utazás
A legtöbb diák gyalog vagy busszal közlekedik az iskolába és vissza. Nagy-Britanniában nagyon jó a tömegközlekedés, ezért nincs szükség külön iskolajáratokra. A buszok drágák lehetnek, így érdemes inkább bérletet venni, ami általában 3 hónapra szól. A fogadó családod segíteni fog a közlekedési rendszer kiismerésében.

Esetleges plusz költségek
Egyenruha minden diák számára kötelező (kivéve Upper Sixth)
Iskolai kirándulások, színház-, múzeum- és galérialátogatások

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Anglia / Nagy-Britannia