Augusztus 5-én négyen szálltunk repülőre, hogy hat, izgalmasnak ígérkező napot a mesés keleten töltsünk el.

A két órás késés ellenére török nővéreink lelkes zászlólengetéssel, mosolyogva fogadtak bennünket.
Ki gondolta volna, hogy egy 15 milliós nagyváros közepén kerti partival üdvözölnek bennünket? Itt ismerkedtünk meg fogadó testvéreinkkel és családtagjaikkal is ízelítőt nyerve a török konyha fogásaiból és a nép gazdag kultúrájából.
Az Isztambulban töltött napok tartalmas programjai felejthetetlenné tették az utazást. Egyetlen utazási iroda sem tud versenyre kelni Askinnal, Canannal, Emellel és Gamzeval, akik mindent megtettek azért, hogy jól érezzük magunkat.

Hajóztunk a Boszporuszon, megnéztük Hagia Szophiát és Ahmed szultán (kék) mecsetét. Ki nem hagytuk volna a Nagy Bazárt! Házigazdáink kreatív emberek. Megmutatták üvegműves és kerámiafestő műhelyeiket. Mindkét helyen ki is próbálhattuk magunkat. Jártunk a török AFS irodában, ahol ékes magyar nyelven tájékoztatott minket egy volt pápai cserediák. Voltunk török fürdőben, a Hammamban, az utolsó este pedig Henna partin vettünk részt. Nem turistáknak szóló folklór műsor, hanem hagyományos török leánybúcsú részesei lehettünk. Különleges élmény volt! Mint ahogy különleges volt a egyikünk születésnapja is, melyről vendéglátóink gondoskodtak, hogy emlékezetes maradjon.
A mediterrán hőségben gyakran fogyasztottuk a törökök által nagyon kedvelt joghurtitalt, az Ayrant. (Készítéséről kérdezzétek Juditot! Ő elleste házigazdáitól a hozzávalókat.)

Az isztambuli Eva program Budapest körzet képviselői: Lehoczki Enikő, Nagy Krisztina, Visegrádi Judit és én, Szolnokiné Sóti Erzsébet már lelkesen az áprilisi, budapesti találkozás programjait tervezgetjük.

Mindannyian köszönjük a lehetőséget, tényleg felejthetetlen élményekben volt részünk!

Írták: a budapesti EVA csapat tagjai