Száz évvel ezelőtt, nem sokkal az I. világháború kitörése után, 15 Párizsban élő amerikai fiatal jelentkezett önkéntesként a helyi amerikai kórháznál mentőszolgálatra. Ez a csoport a későbbiek során az Amerikai Harctéri Szolgálat (angolul American Field Service – AFS) néven szerzett ismertséget. Az AFS küldetése az volt, hogy a sebesült francia katonákat kimenekítse a frontvonalról, és a mobil elsősegélynyújtó egységekhez szállítsa. A háború végére a csapat létszáma már túlnőtt a 2.500 főn. Nem viseltek fegyvert, missziójuk a segítségnyújtás volt a rászorulókon.

afs

A II. világháború alatt az AFS kizárólag polgári önkéntesekből álló csapata állomásozott Európában, Szíriában, Észak-Afrikában, Indiában és Burmán. 1945-ben, amikor a háború befejeződött, az AFS önkéntesek úgy döntöttek, nem hagynak fel a nemzetközi szolgálat hagyományával és felgyorsítsák a háború utáni újjászületést. Megfogadták, hogy egy barátságos világ létrejöttéért fognak küzdeni. Az AFS alapítóinak volt egy ötletük, melynek szépsége az egyszerűségében rejlett: ha a jövő generációja együtt tud érezni más nemzetekkel, megérti a világ kultúráinak sokszínűségét, felismeri, és elfogadja a különbségeket, akkor talán a háborúk is elkerülhetők lesznek.

A diákcsere programot szerényen kezdték 1947-ben: 51 középiskolás diákot vittek 10 országból az Amerikai Egyesült Államokba, hogy ott gyűjtsenek tapasztalatot egy éven keresztül. Olyan, egykor “ellenséges” nemzetek vettek részt a programban, mint Japán vagy Németország – merész ötlet volt ez, hiszen nagyon rövid idő telt el a háború befejezése óta.

Mára több mint negyed millióan vettek részt az AFS által szervezett interkulturális csereprogramokban. Ez a szervezet 1947-ben azért alapult, hogy megvalósítsa az Amerikai Harctéri Szolgálat egykori elképzelését.

Hozzá kell tenni, hogy ugyanennyi család nyitotta meg szívét és otthonát az AFS diákoknak, és önkéntesek százezrei segítették a programok sikerét, időt és energiát nem kímélve.

Ebben a pillanatban az AFS diákok 40 nyelven tanulnak, de ami a legfontosabb, mindannyian folyékonyan megtanulják a tolerancia nyelvét. Az AFS szerény ötletként született a háború hamvaiból, mára azonban – 55 irodával a világ minden táján – kiemelkedően vezet a nemzetközi csereprogramok szervezésében.

Magyarország 1990-ben csatlakozott a világszervezethez, azóta több mint 1700 magyar diák töltött egy évet külföldön, közel 3000 család és 400 középiskola tanárai vettek részt a programban. Az AFS magyarországi irodája Budapesten működik, azonban országosan is lefedett hálózattal rendelkezik. Az AFS működését önkéntesekből álló kuratórium felügyeli. Az AFS Magyarország tagja a European Federation for Intercultural Learning brüsszeli székhelyű, európai interkulturális nevelés területén elismert nemzetközi szervezetnek. Tagja az AFS nemzetközi hálózatának betartva annak nemzetközi minőségi előírásait.

Érdekel a részletes történelmünk?  Ezen az oldalon megtalálod angolul.

John F. Kennedy amerikai elnök beszéde az AFS diákokhoz, a Fehér Házban, Washington DC. 1961.

„Nagy csodálója vagyok az AFS-nek. Remélem az lesz a végzetük, hogy a béke ügyét szolgálják, és hidat vernek országom legjobbjai és az önök népei között. Remélem, nem csupán barátként távoznak innen, de meg is értik hibáinkat és erősségeinket. Megtisztelő, hogy mint az USA elnöke köszönthetem önöket, akik az elkövetkezendő hónapokban és években viselni fogják a vezető pozíció terheit országaikban. Remélem, megvalósul, az hogy az USA jövőbeli elnöke néhány év múlva azok közül üdvözölhet elnököt vagy miniszterelnököt, akik most 1961 júliusában itt álltak a Fehér Ház gyepén. ”