Az önfejlesztés klasszikus módjait sokan ismerjük: könyvek, szemináriumok, videóanyagok, csoportos foglalkozások. Azonban egy alternatív mód ritkábban kerül szóba: a nemzetközi önkéntesprogramok.

Az utazás, a kapcsolatépítés és a nyelvgyakorlás mellett ugyanis a nemzetközi cserediákprogramokon résztvevők az önfejlesztést jelölik meg, mint legmeghatározóbb előnyt, legyen szó kiutazásról, cserediák fogadásáról vagy önkéntességről. 

Ebben a cikkben arról olvashatsz, milyen hatással lehet az önismereti utadra és a családod életére az, ha cserediákot fogadtok.

Nyilván nem mehetünk el a legjellemzőbb pozitív hatások mellett, mielőtt az önismereti folyamatot megvizsgáljuk.

Mit ad a cserediák fogadása a családnak?

 • életre szóló barátságok köttetnek
 • megismerhettek egy teljesen más kultúrát
 • fejleszthetitek a nyelvtudásotokat
 • segíthettek egy fiatalnak megismerni a magyar kultúrát és nyelvet

Mindezek mellett viszont rendkívüli erős a cserediákfogadás önfejlesztő- és személyiségformáló hatása is. 

Amikor befogadtok egy (akkor még) ismeretlen személyt az otthonotokba, aki ráadásul nem is beszéli a nyelvet, felelősséget vállaltok érte. Ugyanakkor magatokért is tudatosan tesztek!

Miért más ez attól, mintha csak rövid időre vendégül láttok valakit?

Otthont adni egy külföldi diáknak nemes cselekedet, ám alkalmazkodást kíván mind a fogadócsalád, mind a befogadott személy részéről. Ettől azonban nem szabad megijedni, hiszen ez az, ami rávezet az önfejlesztés, ráadásul a közös, családi fejlődés útjára. 

fogadócsalád önfejlesztés

A cserediák önmagában egy kommunikációs tréning a családnak

A cserediák érkezését nagy izgalom veszi körül, alig várják a fogadók, hogy megismerjék az új családtagot.

Ekkor még…

…nem tudjátok pontosan, hogy mire számítsatok egymástól, de mindenki igyekszik a legjobb formáját hozni

…nem egyezik az anyanyelvetek, de rengeteg dolgot kell átbeszélni az együttélés elején

…tudatosítanod kell a metakommunikációtokat, ami addig természetes volt a családban

…megkérdőjeleződnek egyes nonverbális kommunikációs jelek

…felszínre kerülnek a különbözőszeretetnyelvek is, hiszen nem mindegy például, hogy egy külföldi diák öleléstől vagy csokitól érzi magát elismerve, vagy felétek hogyan fejezheti ki a szeretetét.

Új dinamikák a cserediák érkezése után

Fogadócsaládként lehetőségetek van kiválasztani leendő külföldi családtagotokat a bemutatkozók alapján, ám ettől ő még számotokra ismeretlen személy, akinek még nálatok is több akadállyal kell megküzdenie a program során, távol a hazájától és a szeretteitől. Új ország, kultúra és nyelv, új otthon, család és barátok. 

Akármilyen lelkesen várja ő is a kalandot, meg kell szoknia a körülményeket és elképzelhető, hogy időre lesz szüksége ahhoz, hogy kibontakozzon és elfoglalja helyét az új családjának életében. Az, hogy segíted őt ebben, szintén önfejlesztő hatású. Miért? Tudatosan, vagy tudat alatt is támogatjátok őt a családoddal azzal, hogy:

 • figyelitek a viselkedését, illetve azt, hogy mennyi időre és milyen segítségre van szüksége a beilleszkedéshez
 • körbevezetitek az otthonotokban, az iskoládban, a városban: ez szintén magabiztos fellépést kíván
 • figyelembe veszitek az igényeit, például azt, hogy mennyi személyes térre szüksége. Lehet, hogy ti már rögtön programokat szerveznétek, neki azonban időre van szüksége az átálláshoz, nem beszélve arról, hogy ki kell pihenni az utazási fáradalmakat is.
 • elképzelhető az is, hogy az utolsó pont ellenkezője történik meg: egy új, aktív családtaggal leszetek gazdagabb. Ilyenkor is tudni kell kezelni az eltérő igényeiteket. 

Tudatos kommunikáció magyar nyelven is

A hazánkba érkező cserediákok többsége beszél angolul, de ne felejtsük el, hogy 15-17 éves diákokról van szó. A fogadócsaládok esetében pedig nem feltétel az angol nyelvtudás, így könnyen lehet, hogy az elején a nyelv kihívásokat fog jelenteni. Ha kicsit izgulósabbak vagytok a családban, kezdetben zavarbaejtő lehet egy-egy komplexebb nyelvi szituáció, ám hozzá lehet szokni, ráadásul a diákok angol és magyar nyelvtudása is gyorsan fejlődik a program során. Egy fogadócsalád tagjának kiváló önfejlesztés ez a helyzet is, hiszen újra és újra olyan szituációkba kerülhettek, ahol körül kell írnotok, vagy akár mutogatnotok, érzékeltetnetek egy szót, kifejezést, vagy gondolatot, hogy megértsétek egymást a cserediákkal. Egészen biztos, hogy egy ilyen élmény után könnyebben kiszúrjátok a félreértéseket magyarul is, és tisztábban, érthetőbben tudjátok majd kifejezni magatokat. 

Olyan diákkal, akivel közösen beszélt nyelvetek neki sem anyanyelve, egy rendkívül izgalmas világot formálhattok, nem utolsó sorban rengeteg nevetés vár rátok. Sokat tanulhattok egymástól és a másik anyanyelvét is megismerhetitek.

Ha olyan diákot fogadtok, akinek anyanyelve a családtagok által beszélt nyelv, akkor szófordulatokat, szlenget tanulhatook tőle és hatékonyabban segíthettek neki angolul és magyarul fejlődni.

Metakommunikáció és non-verbális kommunikáció a családban

Ha van olyan a családban, aki nem beszél közös nyelvet a befogadott cserediákkal, akkor máshogy kell megtalálniuk a közös hangot. Ebben segítségükre lesz a metakommunikáció és a nonverbális kommunikáció. 

A metakommunikáció olyan jelzések használata, mint például:

 • hangerősség
 • beszéd dallama
 • arckifejezések
 • gesztusok
 • testtartás

Csak hogy egy nagyon egyszerű példát említsünk: a nagymama sütit készített, de nem beszélnek közös nyelvet a cserediákkal. Ahelyett, hogy a süteményes tál felé int és azt mondja “Vegyél csak kedveském, ez a legfinomabb receptem!” Felé tolja a süteményes tálat, kedvesen ösztönözve, hogy vegyen belőle, miközben mutogat magára, hogy ő csinálta. Kedves szituációk születnek így!

A nonverbális kommunikáció szavak nélküli közlés, ami lehet öntudatlan és tudatos egyaránt, illetve lehet metakommunikatív szerepe vagy sem. 

Nézzünk erre is egy példát:

A fogadócsaládban az édesanyának rengeteg dolga van a háztartás kapcsán, és most még egy gyermekről gondoskodik. Előfordulhat, hogy szokásához híven kikészít egy adag tiszta ágyneműt a gyerekeknek, jelzés értékkel, hogy ideje lehúzni a jelenlegit és lecserélni egy frissebbre. Ha nincs tisztázva, hogy ezzel mit akar kifejezni, lehet, hogy a tiszta ágyneműkupac még hetekig ugyanott hever majd. Ha viszont a diák is és a családtagok is tudatosítják a családon belül használt nonverbális kommunikációs jeleket, a diák is tudni fogja, mikor kell ágyneműt cseréni.

Akárhogyan is nézzük, egy cserediák befogadása, mindamellett, hogy rendkívüli élmény, kiváló önfejlesztő hatású és személyiség formáló folyamat a család minden tagja számára. 

Használjátok ki ezt a fantasztikus lehetőséget és szerezzetek olyan tapasztalatokat, élményeket, amelyekre a későbbiekben is építhettek.