Nyelvtanulás, interkulturális tanulás és speciális készségek fejlesztése a világ számos táján

Az AFS rövid programjai 1-2 kivételtől eltekintve jellemzően nyári nyelvtanulást tesznek lehetővé minimum 2 hét, maximum 3 hónapot felölelő időszakban. Ennek a típusú cserediák programnak a különlegessége a hatékony nyelvtanulásban és az interkulturális tapasztalatszerzésben rejlik, melyek segítik a résztvevő fiatalokat önbizalmuk növelésében, nemzetközi kapcsolatok építésében és a pályaválasztásban egyaránt.

Nyári nyelvtanulás az AFS-szel

A rövid programok nagy része 1 hónapra szól, de vannak 2 hetes és 3 hónapos programok is. Ezek jellemzően Európán belül kerülnek megszervezésre, többségük a nyári időszakban. A részvételhez hasznos, és néhány esetben feltétel az angol vagy a helyi nyelv alapszintű ismerete, és ezek a programok az idegennyelvi kommunikációt is előtérbe helyezik.

A nyári programok további részleteiről érdeklődj az AFS iroda munkatársainál a [email protected] email címen!

Kattints ide a rövid nyári programok részleteinek megtekintéséhez!

Nemzetközi kapcsolatépítés és vidám élmények interkulturális tanulás fókusszal

A rövid programok fókuszában a hatékony nyelvtanulás áll, emellett azonban még hangsúlyosabb szerepet kap az interkulturális tanulás, mint a hagyományos értelemben vett cserediák programoknál.

Bár az AFS minden programjának egyik alapköve az  interkulturális tanulás, a nyári nyelvtanulási programok különlegessége, hogy számos országból érkező fiatalokat hoznak össze egy igen intenzív időszakra. A szervezetnél külön foglalkozásokat biztosítunk azért, hogy a résztvevők megértsék, hogyan lehet ezeket a kulturális találkozásokat minél pozitívabban megélni.

Önbizalom-növelés, magabiztosabb pályaválasztás

A rövid programok során a diákok játékos feladatokon vesznek részt, ahol segítséget kapnak, hogy az általuk átélt eseményekre reflektáljanak. Ezek célja, hogy ne csak megéljék az adott helyzeteteket, hanem tudatosítsák, hogy miért éreztek így, vagy miért viselkedtek velük úgy, ebben a nemzetközi környezetben… fontos, hogy jobban megismerjék önmagukat és másokat, miközben átélik az “AHA!” érzést: azaz komoly felfedezéseket tegyenek saját személyiségük és a körülöttük lévő világ kapcsán is.

Köszönhető ez annak, hogy 

  • az egy csapatban lévő, különböző nemzetiségű cserediákoknak alkalmazkodniuk és közös nevezőre kell jutniuk csapattársaikkal, 
  • miközben meg kell érteniük az ellenfél csapatának játékát és reakcióját, ami eltérő származásukból is adódhat.

A nyári nyelvtanulás során az organikus egymásra találáson felül tehát célzott foglalkozások segítik, hogy a különböző kultúrából érkező fiatalok csapatként működjenek együtt. 

Miért hatékony a nyelvtanulás a rövid programokban és kinek ajánlott?

A rövid programok során a diákok nem helyi családoknál, hanem kollégiumban vannak elhelyezve. Délelőttönként nyelvi órákon, délután pedig interkulturális és szabadidős programokon vesznek részt. 

Az érkezéskor a résztvevők nyelvi tesztet írnak, amely alapján csoportba sorolják őket, így a különböző országokból érkező, egy csapatban lévő diákok nyelvi szintje hasonló.

Bizonyos programokba már 13 éves kortól be lehet kapcsolódni, de nagyrészt középiskolás tanulóknak ajánlott, 15-17 éves diákoknak.

Jelentkezés a nyári nyelvtanulási programokra

A programok nagy része Európában van, tehát vízum nem szükséges, így akár a program kezdése előtt 1 hónappal is lehet jelentkezni! A jelentkezéshez szükséges:

  • jelentkezési lap és
  • egészségügyi kérdőív kitöltése.

Emellett több, távoli országba is hirdet az AFS rövid, nyári programokat, főképp Ázsiába és Afrikába.

A programok előnyei

Ár tekintetében az AFS rövid programok nem összehasonlíthatóak egyéb nyári nyelvtanulási tanfolyamokkal, azonban a szervezet 

  • intenzív nyelvtanulásra ad lehetőséget,
  • interkulturális tapasztalatszerzést biztosít,
  • az utazást, a szállást-ellátást és az utasbiztosítást is belefoglalja az árba, tehát:

Az AFS mindent leszervez, a résztvevő diák, az indulásától kezdve addig a pillanatig míg hazaérve leszáll a gépről, élvezheti a szervezet védőhálóját.

Ajándékozz AFS cserediák programot!

  • Összedobnátok egy nagyobb ajándékot a családdal a kalandvágyó, vagy épp túlságosan visszahúzódó, de kíváncsi fiatalnak?
  • Morfondíroztok, mit adjatok egy kamasz korú fiatalnak ajándékba, ami nem csak értéket képvisel, de egy életre szóló élmény? 

A részvételi lehetőség egy rövid, nyári AFS programon karácsonyi ajándéknak is kiváló, de a gyorsan lezajló jelentkezési folyamatnak köszönhetően ballagásra is tökéletes választás.

Kattints ide a rövid nyári programok részleteinek megtekintéséhez!