Külföldi tanulás régen és ma – Mit jelent a külföldi tanulás a 2020-as években?

Csikós Gábor az AFS Magyarországnál töltött 10 év önkénteskedése és irodai munkája során több területen is tevékenykedett. Jelenleg nemzetközi szinten segíti az AFS partnerirodákat, így pontos rálátása van a kiutazó diákok és szüleik igényeire, világszinten.

A vele készített interjú alapján bemutatjuk, mi volt a prioritás régen a külföldi tanulást illetően, és hogyan változott meg ez mára? Milyen értékeket ad egy cserediák program a diákoknak és miért érdemes az AFS Magyarországot választani, mint küldő szervezetet?

Csikós Gábor
Csikós Gábor

Milyen változásokon mentek át a cserediák programok az elmúlt 20 évben?

A 2000-es évekhez képest elképesztő változásokon ment keresztül a külföldi tanulást kínáló programok piaca. Drasztikusan megnőtt a cserediák programokat és önkénteskedést kínáló szervezetek száma, ennek eredményeképpen pedig sokkal nagyobb lett az AFS Magyarországot  választó szülők és a cserediák program iránt érdeklődő diákok igénye is.  

Míg 20 évvel ezelőtt a hangsúly azon volt, hogy a gyermek külföldön tanuljon miközben világot lát, mára a szülők sokkal több szempontot vesznek számításba cserediák program választásakor:

 • melyik ország
 • milyen régió
 • van-e lehetőség az itthon folytatott sporttevékenység folytatására
 • van-e beleszólás, hogy milyen fogadócsaládhoz kerül a gyermek

Egyre komolyabbak az elvárások az AFS Magyarország felé. Mi az, amit küldő szervezetként tudunk garantálni, és mi az, amit nem?

“A program legfőbb értéke pont abban rejlik, hogy nem minden tökéletes. Ez a történet nagyon sokban szól arról, hogy a csereév során felmerülő nehézségeket, kihívásokat hogyan oldja meg a kiutazó fiatal. Ezáltal ő gazdagabbá válik, fejlődik, fejlődnek a készségei.”  Csikós Gábor

Mit tud garantálni az AFS Magyarország az őket választóknak?

Az AFS fontosnak tartja, hogy a szülő tisztában legyen azzal, hogy mi az, amit tud garantálni egy külföldi tanulási program és mi az, amit nem

Számunkra fontos, hogy a minket választó szülők és gyermekeik megértsék, hogy ez nem csak egy nyelvtanulási program. 

 • személyiségfejlődés
 • alkalmazkodóképesség
 • problémamegoldó készség
 • önállóság
 • konfliktuskezelés
 • tolerancia

Pár példa, a teljesség igénye nélkül azokra a kiutazás nyújtotta előnyökre, amelyek jellemzően a programon való részvétel alatt, vagy közvetlenül utána tudatosulnak

Szintén fontos hangsúlyozni, hogy a cserediák program merőben eltér egy utazási iroda által nyújtott szolgáltatástól.

Nem tudjuk azt garantálni, hogy minden zökkenőmentesen megy. Elképzelhető, hogy a család és a gyermek között nincs meg a megfelelő kémia, de erre is megvan a megfelelő protokoll a szervezetben. 

Csikós Gábor és AFS önkéntesek
Csikós Gábor AFS önkéntesekkel

Miért fontosabb a külföldi tanulás során az fogadócsalád, mint a lokáció?

A nyelvtanulást nem befolyásolja az, hogy a diák egy nagyvárosban, vagy egy kisebb faluban kerül elszállásolásra.

Mi abban hiszünk, hogy a fogadócsaládoknak kulcsfontosságú szerepe van. Nálunk a prioritás az, hogy olyan fogadócsaládot találjunk, aki a bemutatkozója alapján kifejezetten azt az adott diákot szeretné. Nem pedig kívánt lokáció alapján elhelyezni a tanulót. 

A külföldi tanulás egy hosszú program, ahol előfordulhatnak érzelmi mélypontok, ezért fontos az, hogy a fogadócsaládnak legyen egy erős elköteleződése a diák felé, amivel átsegíti őt ezeken a nehézségeken. 

“Elmagyarázzuk a szülőknek, hogy melyik a fontosabb: hogy tényleg Firenzébe kerüljön, de nem biztos, hogy egy olyan családhoz, aki igazán ezt a diákot szeretné és lehet, hogy ő csak egy cserediákot akar…? Vagy mondjuk egy kisebb olasz településre, ahol a fogadócsalád azt mondja, hogy igen, mi őt szeretnénk és csak őt szeretnénk! A programnak ez az egyik alapja.” – Csikós Gábor

AFS cserediák fogadóanyukájával Pápán

Kiszámítható programárak változó gazdasági helyzetben

Korábbi években forintban volt meghatározva a programár, 2022 második felétől azonban euroban vagy dollárban szerepel az adott program díja. 

Miért előnyös ez? 

Folyamatosan változnak a repülőjegy árak, a gazdasági helyzetről nem is beszélve. Az euroban és dollárban meghatározott programok segítenek abban, hogy a szülők számára 

 • átlátható
 • egyértelmű
 • kiszámítható

legyen a cserediák program díja. 

Mivel a szervezet költségei szintén euroban illetve dollárban vannak meghatározva, ezzel az átállással kivédjük azt, hogy külső körülmények hatására utólagos árkorrekciót kelljen eszközölnünk a küldő szülő költségére. 

Ez az átállás nem befolyásolja a választható országok és időtartamok lehetőségeit sem. 

Miért érdemes továbbra is az AFS Hungary-val külföldi tanulást tervezni?

Külföldi középiskolai tanulás megszervezése komoly szervezést igényel. Figyelembe kell venni a biztonságot, a védelmi hálót, a költségeket, az adminisztratív terheket, és persze a szervezési nehézségeket az adott országban. 

Egyénileg összeállítva egy programot a következő költségekkel biztosan kalkulálni kell:

 • repülőjegy oda-vissza
 • egészségbiztosítás
 • szállás
 • étkezés
 • iskolai beiratkozás
 • szakember díja, aki az iskolai beiratás folyamatát ismeri

Az AFS vállalja ezeknek a költséges és időigényes feladatoknak a megszervezését. 

A külföldi tanulás során bármilyen felmerülő probléma esetén a résztvevők a szervezet védőhálóját élvezhetik, mely több mint 70 év tapasztalatának köszönhetően a lehető leghatékonyabban képes segíteni a diákokat és szüleiket.