Az Európai Szolidaritási Testület (European Solidarity Corps, ESC) lehetőséget teremt a fiataloknak arra, hogy olyan önkéntes vagy szakmai projektmunkában vegyenek részt külföldön, amely a közösség érdekeit szolgálja, és hozzájárul egy befogadóbb, szolidáris és a jelen kihívásaira választ kereső és cselekvő társadalom létrejöttéhez.

Az Európai Szolidaritási Testület két részterületet (azaz a jelentkezők számára kétféle lehetőséget) kínál: az önkéntes és a szakmai munkát. Az AFS Magyarország az önkéntes lehetőségekben való részvételt tudja segíteni.

Önkéntes munka

Az önkéntes munka az Európai Unió korábbi programja, az európai önkéntes szolgálat (EVS) alapjaira épül, és célja, hogy a 18-30 év közötti korosztály tagjai 2–12 hónapon keresztül önkéntes tevékenységet végezzenek egy külföldi szervezetnél. Az önkéntesek nem kapnak fizetést munkájukért, ugyanakkor bizonyos támogatásokra jogosultak: a szállás, utazás, étkezés és az egészségbiztosítási kiadások egy részét vagy egészét fedezi a program.

Aki önkéntes munkában vesz részt az ESC keretében, tevékenységével egyes közösségek vagy a társadalom egészének érdekeit szolgálja, és célja, hogy erősítse az emberek közötti szolidaritást.

Az érdeklődők adott projektekre tudnak jelentkezni, azt pedig a projektet megvalósító szervezetek döntik el, hogy önkéntest, munkavállalót vagy gyakornokot keresnek-e, aszerint, hogy az adott projekthez milyen készségekkel, illetve tapasztalatokkal rendelkező fiatalra van szükségük. Az AFS Magyarország jelenleg azokat az ESC-re jelentkezőket tudja szakmailag támogatni, akik önkéntest kereső projektre jelentkeznek.

A programban való részvétel menete

  1. A külföldi önkéntesség iránt érdeklődő résztvevőknek be kell regisztrálniuk az Európai Szolidaritási Testület honlapján.
  2. Miután ez megtörtént, ezen az oldalon ki kell tölteni a profil adatokat.
  3. Ezt követően, szintén ezen a felületen lehet projekteket keresni, és a portálon keresztül jelentkezni rájuk.
  4. Ha egy szervezet szívesen fogadna egy adott jelentkezőt, akkor szintén itt tudja elfogadni a jelentkezését.

Hogyan kapcsolódik mindehhez az AFS?

A folyamathoz célszerű egy támogató szervezetet választani, aki végigkalauzolja a jelentkezőt ezen az úton. Amennyiben szeretnéd, hogy az AFS Magyarország a támogató szervezeted legyen, úgy küldj nekünk egy önéletrajzot a [email protected] email címre, hogy kicsit jobban megismerhessünk téged.

Ha pedig a programmal kapcsolatban további kérdésed van, úgy érdemes elolvasnod az itt található legfontosabb tudnivalókat.

 

Vissza az önkéntes területekhez