Idén az a megtiszteltetés ért, hogy részt vehettem az EFIL évente megrendezett, trénereknek szóló tréningjén, mely kétségkívül a szervezetben eltöltött közel négy évem egyik legmeghatározóbb élménye és legnagyobb fejlődési lehetősége volt.

A tréningsorozat fókuszában idén a „blended learning”, vagyis az online és offline módszerek ötvözése állt, valamint olyan interkulturális témák, amik az AFS keretein belül eddig kevésbé kerültek elő, például a diverzitás, a média kérdésköre, valamint a diszkrimináció.

Az általános, nagyon átfogó tréneri készségfejlesztés és új, non-formális tanulási módszerek elsajátítása mellett mély betekintést nyerhettünk az online workshopok világába is, és megkaptuk a megfelelő forrásokat és eszközöket ahhoz, hogy mi magunk is képesek legyünk ilyen jellegű tevékenységeket facilitálni a jövőben.

A csapat, mely idén Prágában gyűlt össze, szinte már az első pillanattól kezdve megtalálta a közös hangot, így az egész heti kemény munka és komfortzónából való kilépés minden perce szórakoztatóan, támogatói légkörben zajlott.

Számos kulturális programra is lehetőségünk nyílt, a prágai városnézés és a helyi konyha megízlelése a hét egyik fénypontja volt.

A tréning végén lehetőségünk nyílt az elsajátított tudást élesben is alkalmazni. Csapatunk fele, szabad kezet kapva saját forgatókönyv alapján biztosított online webinart számos résztvevőnek a legkülönbözőbb AFS szervezetekből, a többiek pedig a cseh AFS egyik nagy nemzetközi rendezvényén, a Megavíkenden prezentálhatták összeállított workshopjaikat.

A szervezet ismét egy felejthetetlen élménnyel gazdagított, és őszintén remélem, hogy a kint megszerzett tapasztalataimmal nagyban tudom majd segíteni az AFS Magyarország fejlődését és munkáját.

Ha ezt olvasod, remélem, egy online workshopon találkozunk!

Fodor Boglárka