Oroszorszag

Az emberek
Az oroszok nagy része az ortodox vallást követi, de más vallások követői is szép számmal képviseltetik magukat az országban. Az orosz emberek általában nem mondanak ki mindent, amit gondolnak. Sokszor közvetett módon kommunikálnak, ami azt jelenti, hogy megértik a másikat anélkül, hogy a lényeget külön kiemelnék. Elvárják másoktól, hogy lássák vagy érezzék, amit tenni kell még akkor is, amikor ezt nem mondják ki nekik. A nők szerepe nagyon fontos az orosz társadalomban. Elvárják tőlük, hogy gyereket neveljenek, mellette viszont azt is, hogy sikeresek legyenek a munkájukban. A férfiak ezért nagyra értékelik őket, és hálájukat lovagiassággal fejezik ki feléjük, igazi királynőként kezelik őket. Segítenek, cipelik a nehéz csomagokat és előre kinyitják az ajtót. A tinédzserkorúaknál elvárt, hogy a fiú fizessen mindent a barátnőjének, de ellenkező neműnél ott aludni nem szabad.

Az iskola
Tanév: szeptember 1-től május 30-ig. A diákok heti 6 nap járnak iskolába. Az osztályok 25-30 fősek és 11 éven keresztül együtt maradnak. Az órák reggel 8-kor kezdődnek, és a diákoknak 1 nap 6 órájuk van. Egy tanóra 45 percig tart, amik közt 10 perces szünetek vannak, amikor a diákok termet váltanak. Minden iskolában van büfé, ahol rágcsálnivalót és innivalót is lehet venni. A diákok meleg ebédet kapnak a menzán, aminek a díját év elején kell befizetni. Az első iskolai nap az évnyitó ünnepségből áll, ahol a diákok szép ünneplő ruhát öltenek. Táncolnak, nevetnek, és szórakoznak. A diákok gyakran ajándékozzák meg tanáraikat kis ajándékokkal – csokoládéval, virágokkal. Az orosz diákoknak nem kell iskolai egyenruhát viselniük, de azért figyelniük kell, hogy betartsák az öltözködési kódot. Ez nagyjából azt jelenti, hogy szolid színeket szabad viselni, mint a fekete, szürke, fehér és sötétkék. A diákok szeretnek szépen felöltözni az iskolára, így a fiúk sokszor öltönyt vesznek fel, míg a lányok úgy néznek ki, mintha egy irodában dolgoznának, és magas sarkút, szoknyát és blúzt viselnek.

A család
A vendégszeretet és a nyitottság minden orosz családra jellemző. A családtagok szeretnek időt tölteni egymással, ezért általános, hogy esténként az egész család a nappaliban van, és nem egyesével külön-külön a saját szobájukban. Mivel a család nagyon fontos, sokaknál a testvérek osztoznak a hálószobán, ezért arra az eshetőségre is fel kell készülni, hogy a cserediáknak nem lesz saját szobája. Az oroszok szeretnek kényelmesen lenni otthon, ezért amikor hazaérnek, kint levetik a cipőjüket és gyorsan átöltöznek lazább otthoni ruhába. A szülőknek rendszerint nagyon sokat kell dolgozniuk, főleg az apukáknak. Ők elég gyakran csak késő este érnek haza. A különböző generációk közötti kapcsolatot áthatja a tisztelet és a megbecsülés. Az orosz szülők legtöbbször nagyon védelmezik a gyerekeiket. Gyakran hoznak döntéseket a gyerekről úgy, hogy őt meg sem kérdezik, és nem beszélik meg vele. A család nagyon fontos Oroszországban. Lehet, hogy meglepően hangzik, de a család sokkal fontosabb, mint a barátok. A fiatalok ahelyett, hogy a barátaikkal lógnának, inkább szeretnek otthon lenni és a családjukkal beszélgetni.

Az étkezés
Oroszországban nem szokás, hogy ugyanazokban a meghatározott időpontokban egyenek. Mindenki akkor eszik, amikor éppen éhes, ezért a közös étkezések nagyon ritkák (általában vasárnapra esnek). A teaidő nagyon fontos az orosz családoknak. Ez nem csak teaivásból áll, hanem hosszú, mély beszélgetésekből is. Ez az az idő, amikor az emberek komoly dolgokról beszélgetnek. Egy nap több teaidő is lehet. Reggelire általában kávét, teát, tejterméket, tojást és sonkát esznek. Az ebéd és a vacsora általában meleg étel. Nemzeti ételeik: pelmeni (gombócok) és a blinis (palacsinta).

Az utazás
A diákokat a szüleik viszik iskolába, vagy tömegközlekedéssel mennek. Általában fél óra alatt be lehet érni az iskolába.

Fedezd fel az elérhető programjainkat: Oroszország