A 2017. áprilisában indult belgiumi EVA program második szakaszába érkezett. Elsőként a székesfehérvári EVA csoport vágott neki a 2017. szeptember 20-25-i belgiumi útnak. Most pedig mi láttuk vendégül a genti EVA-k 4 fős csapatát 2018. április 16-21-én. (A csapat másik felét vendégül látó 4  kortrijki hölgy májusban érkezik.)

Csapatunk jó előre, január végén összeült és megterveztük a program főbb pontjait. Kiosztottuk, hogy melyik nap programját ki szervezi meg. Ahol szükséges volt, már márciusban lefoglaltuk a helyeket. Április elején pedig elosztottuk, hol fogunk enni. Mindenki vállalt egy otthoni közös étkezést.

Hétfő délután Ágival nagy izgalommal vártuk a vendégeket a repülőtéren. In medias res, egy pesti autós városnézéssel indítottunk, majd egy gyors szendvicsezés után megmásztuk a Gellért-hegyet. A panoráma gyönyörű volt, a kellemes tavaszi idő még varázslatosabbá tette a Budapest by night feelinget.  Este Pánczélné Ildi magyaros gulyáslevessel és finom házi pogácsával várta a csapatot.

Kedden korán reggel indultunk Pécsre, ahol Fuchs Ági és Tóth Zsófi (AFS önkéntes) volt a házigazda és idegenvezető. Megnéztük a Zsolnai Múzeumot, a pécsi székesegyházat, felmásztuk a templomtoronyba, ahonnan páratlan kilátás nyílt az egész városra. Zsolnaival díszített étteremben finom ebédet ettünk. Megnéztük a Vasarely Múzeumot, melynek névadója ismerős volt vendégeink számára. Este Ágneséknál megkóstolhattuk férje isteni paprikás csirkéjét nokedlivel.

Szerdán a Balaton-felvidékre látogattunk el. Délelőtt  Veszprémben a gyönyörűen felújított barokk belvárost jártuk végig. Erre a napra is jutott megmásznivaló hely, a veszprémi Tűztorony, ahonnan jól látható az 5 dolomit hegyre épült város. A herendi mini manufaktúrát és a múzeumot angol nyelvű vezetővel jártuk végig. Ebéd a magyar paraszti hagyományokat idéző vendéglőben volt Bándon. Hazafelé útba ejtettük Tihanyt és Balatonfüredet.

A csütörtöki napot Székesfehérváron töltöttük idegenvezetőnk, Kósa Polett (egykori AFS cserediák) vezetésével. Közös reggeli nálunk (László Ildi). Ezen a szép tavaszi napon a Bory vár falán végig sétálva belga barátaink is megismerkedhettek a magyar történelem fontos szereplőivel. A vár tornyából ismerkedtünk Székesfehérvárral. A séta a Romkertnél folytatódott, majd megnézhettünk egy  a Bazilika mellett frissen feltárt sírt, utána a Török fürdőt. Ebéd után egy kis belvárosi szabadprogram következett. Estére Guti Zsuzsi igazi disznótoros vacsorát készített a csapatnak. Mindenkinek nagyon ízlett a véres hurka, májas hurka és a sültkolbász.

A pénteki napot Budapesten töltöttük. Vásárcsarnok, utazás a 2-es villamoson, Bazilika, toronymászás, majd látogatás a Parlament épületében.  Budapest műemléki nevezetességeiről, történelméről idegenvezetőnk, Évi érdekfeszítően mesélt. Ebéd után felmentünk a Budai várba. Visszatérve Pestre, a Vörösmarty téren szabadprogramot tartottunk. Este felé a kis földalattival kimentünk a Városligetbe. Miközben végig sétáltunk a szép látnivalók mellett, besötétedett, így ismét élvezhettük az esti Pestet.

Szombat reggel búcsút vettünk belga barátnőinktől és  Guti Zsuzsi elvitte őket a reptérre. Nagyon sok élménnyel, tapasztalattal és négy baráttal lettünk gazdagabbak.

A cikk írója: László Ildikó és a többi EVA anya