2018. szeptember 26-28. között a budapesti Kongresszusi Központban
rendezte az AFS a 2018-as
Global Competence: Our Future, Our Responsibility
elnevezésű nemzetközi konferenciáját.

 

A konferencia célja az volt, hogy magyar és nemzetközi diákoknak, oktatóknak, tanároknak, trénereknek, üzletembereknek és szakembereknek biztosítson teret és lehetőséget a globális kompetenciával kapcsolatos tudásuk elmélyítésére, valamint az ezek fejlesztését célzó jó gyakorlatok megosztására és elsajátítására.


MI AZ A GLOBÁLIS KOMPETENCIA?

Olyan tudás, készségek, képességek és értékek együttese, amelynek révén:

 • tudatosabban megéljük és megértjük saját kultúránkat és annak gyökereit
 • könnyebben megismerjük, befogadjuk és tiszteletben tartjuk mások véleményét és azt, ahogyan ők a világot látják
 • tudatosabban szemléljük a különböző helyi, globális, valamint interkulturális kérdéseket
 • nyitottabban, hatékonyabban és mások számára elfogadhatóbb módon kommunikálunk kulturális határokon belül és azokon túl egyaránt
 • mindennapi életünk során kiemelten szem előtt tartjuk közösségeink érdekeit és döntéseink hosszú távú következményeit

MIÉRT FONTOS?
 • Az idei évtől már a PISA tesztek is mérik a diákok globális kompetenciáját, ezért ennek tudatos fejlesztése az általános iskolától kezdve kulcsfontosságú
 • A kompetenciához kapcsolódó készségek és képességek elengedhetetlenek a személyes, közösségi és interkulturális nézőpontokkal és találkozásokkal átszőtt, modern világunkban való sikeres boldoguláshoz

KIK VOLTAK JELEN?

Az eseményen több, mint 450 résztvevő, valamint 70 nemzetközi és magyar előadó osztotta meg tudását és tapasztalatait, többek között:

 • Dr. Andreas Schleicher, az OECD oktatási igazgatója, a PISA tesztek egyik megalkotója
 • Peter Mather, a British Petrol Europe elnöke
 • Halácsy Péter, a Prezi társalapítója és igazgatósági tagja, a Budapest School vezetője
 • Dr. Juhos Andrea, az AmCham (Amerikai Kereskedelmi Kamara) Competitive Taskforce vezetője

Néhány visszajelzés:

“Thank you so very much for hosting in Budapest — what a show!
It all went so smoothly thanks to the great collaboration.
This past week also really showed off the strength of your team and organization.
Please thank the entire board, staff and volunteer team for all the hard work, passion and dedication that went into making this a real success.”

Daniel Obst – President and CEO of AFS Intercultural Programs

“Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem ezen a számomra igen fontos konferencián. Hasznos volt az angolom miatt, a kapcsolatok, beszélgetések miatt.
Motivációt szereztem ismét a tanulásra, sok érdekes embert láttam és hallottam, meglepő volt mennyi oktatással foglalkozó szervezet működik a világban.” (S. Andrea)

“Thank you for bringing all these ideas, best practices here and for inviting so many stakeholders from all around the world!” (G. Andrea)

“Nagyon régen voltam ennyire inspiráló eseményen: a téma, a globális kompetencia definíciója, fontossága és fejlesztési lehetősége sosem lehetne aktuálisabb, mint most. Az előadások tartalmi egymásra épülése és az előadók és workshop facilitátorok felkészültsége, elkötelezettsége és a téma iránti szenvedélyessége pedig igazán magával ragadó volt. És akkor még nem beszéltem a logisztika hibátlanságáról és az önkénteseitek szuper munkájáról.” (Dr. J. Andrea)

“First of all, I would like to thank you and the AFS Hungary Team for doing such a superb job in organising and coordinating this first ever AFS Global Conference.
From the very first moment I stepped into the building to register on Wednesday afternoon, I felt and experienced that it was going to be an excellent conference in all aspects, and indeed it was. I am especially grateful for the wealth of practical information, the many valuable personal and professional contacts and the inspiration and encouragement I received throughout the three days. It was truly one of the best conferences I have even taken part in. Now the challenge I face is to sort through all of the notes I took, and the resources I was introduced to, in an effort to pass on and share all that I learned with my colleagues and our administrators.” (Timothy D.L.)

“Nagyon köszönöm ezt az elmúlt két és fél napot, sokkal közelebb kerültem a globális kompetencia lényegéhez és tanításához.” (J.T. Judit)

“Életem egyik leggazdagítóbb, legfelemelőbb, leginspirálóbb élményét kaptam az AFS konferencián. ” (D.L. Éva)

Köszönjük mindenkinek, aki eljött!

A KÖVETKEZŐ KONFERENCIA ANGOL NYELVŰ HONLAPJA