Ha már elgondolkodtál azon, hogy cserediákként külföldre utaznál egy középiskolai tanévre, bizonyára elkezdtek gyűlni a fejedben a pro és kontra érvek a döntéshez. A “Hogyan ismételhetek tanévet?”, a “Nem elvesztegetett idő elutaznom egy évre?” és a “Mi lesz a barátaimmal?” mind fontos kérdések, azonban hajlamos lehetsz több figyelmet szentelni nekik, mint amennyit valójábanban hosszú- és középtávon számítanak. Segítségképp pontokba szedtünk 10 dolgot, ami miatt nem elvesztegetett év a külföldi középiskolai tanév. 

1. Egy vagy több nyelv anyanyelvi szintű elsajátítása

Szinte biztos, hogy ez az első érv, amely eszedbe jut a cserediáksággal kapcsolatban. Nem véletlenül: valóban olyan nyelvtudásra teszel szert a célország nyelvén és angolul is, amely kiemelkedőnek számít majd nem csak itthon, de további külföldi helyzetekben is. 

külföldi tanulás afs fogadócsaláddal

2. Kompetencia-fejlesztés

Cserediákok arról szoktak beszámolni csereévük után, mennyire fontos volt számukra a felnőttkor küszöbén, de még tinédzserként olyan helyzetbe kerülniük, ahol függetlenséget, felelősségteljességet, alkalmazkodó-képességet és magabiztosságot gyakorolhattak. Mindegy, hogy ezen a ponton hogyan állsz az említett kompetenciákkal, egy csereév során mindenképp fejlődsz bennük!

3. Biztonság, családi környezet

A középiskolai csereév nagy előnye, hogy hiába kerülsz a komfortzónádon kívülre, a fogadócsaládod ott van, hogy segítsen Neked. Nem vagy egyedül. Ez egy hosszabb külföldi tartózkodás esetén hatalmas előny, főleg, ha először kerülsz ilyen helyzetbe. Ezzel a tapasztalattal egyszerűbb lesz később egy egyetemi szemeszter vagy egy külföldi munka, hiszen egyszer már megtetted a beilleszkedés útját úgy, hogy volt ki fogja a kezedet. 

4. Pályaorientáció

A későbbiekben pályádon hozott döntéseidet is nagyban befolyásolja egy külföldi középiskolai tanév. Ki tudja: lehet, hogy Japánban találkozol álmaid hivatásával, vagy az Egyesült Államokban töltött éved során jössz rá, hogy nemzetközi kapcsolatokról szeretnél tanulni az egyetemen. 

5. Kapcsolatépítés

Nem is gondolnád hány és hány féle emberrel ismerkedsz meg egy külföldi tanév alatt. Ne csak a célország lakosaira, a helyi közösségre gondolj, de a cserediákok multikulturális közösségére is, ahonnan nem is sejted, mennyi jó és megértő barátod kerülhet ki.

6. Egy új, globális világnézet elsajátítása

A csereév alatt nem csak az adott ország kulturáját van lehetőséged megismerni, de annál sokkal többet kapsz. Az összes ember, akivel megismerkedsz és az összes dolog, ami történik veled egy csereév során hozzájárul egy olyan globális perspektíva megtalálásához, amely boldogabbá és sikeresebbé tehet a csereév után. 

7. Segítség egy új életszakasz megkezdése előtt

Egy középiskolai csereév hatással van arra, hogyan kezded el felnőtt éveidet. Mindazon kompetenciák, kapcsolatok, tapasztalatok, amelyek birtokodba kerülnek egy külföldi középiskolai tanév alatt teljesebbé és felnőttebbé tesznek. Sokan mondják, hogy a csereévük során nőttek fel igazán. 

8. Fejlődés szociális érzékenység terén

Az AFS, mint nonprofit szervezet betekintést nyújt egy önkéntességen és szociális érzékenységen alapuló értékrendbe is. Csereprogramjaink során megismerkedsz egy olyan közösséggel, amelynek közös céljaihoz hozzájárulhatsz és ahol gyakorolhatod a társadalmi felelősségvállalást. A külföldi csereév során azt is megtapasztalod, milyen “másnak” lenni egy közösségben, ezáltal fejlődik a toleranciád és az érzékenységed  hasonló helyzetben lévő emberekkel kapcsolatban. 

9. Boldogságkeresés

Mint ahogy a mesékben a szegénylegénynek, Neked is el kell indulnod meglelni a szerencsédet. Minél messzebb merészkedsz az otthonodtól, annál nagyobb eséllyel találsz rá valamire, amiben egész életben igazán örömödet lelheted.

külföldi tanulás afs lábak homokban

10. Nosztalgia

Egy külföldön töltött időszakban – főleg elsőre – mindenki sok nehézséggel szembesül. Ezek a kihívások azonban csak akkor jelentősek, amikor éppen megküzdesz velük: hosszú távon nem marad a nehéz érzésekből semmi. Marad viszont a nosztalgia: hazautazás után  felfedezni egy szupermarketet, ahol árulnak a kedvenc csokidból a csereévedből, vagy felfedezni egy éttermet, ahol autentikus ételeket főznek a második hazád konyhájából leírhatatlan érzés. 

 

Írta: Dabóczy Orsolya