Guti Zsuzsa, Székesfehérvár:

“Arról álmodozom, hogy egyszer majd jó pár év múlva egyszerre lesz itthon az összes gyermekünk. Akkor együtt lesz a mi nemzetközi nagy családunk – Mary Olaszországból, Annka Németországból, Antonio Olaszországból, Yu Japánból, Matthew Hong Kongból, Ece Törökországból és Alice Olaszországból. Ilyenkor mindig hallom Mary, az olasz lányom hangját, aki 2005-ben, az első hazajövetele előtt ezt mondta: ”Anya, jövök haza”

                                         Zsuzsa és Antonio

* * * *

Angela, AFS cserediák Olaszországból:


"Miért jó cserediáknak lenni? Ez nagyon könnyű: mert ez a legjobb tapasztalat, amit tudsz szerezni!

Én azért egy csereévre jöttem, hogy egy más kultúrát megismerjek, de én sem gondoltam, hogy ennyire fontos  lesz nekem. Én nem csak egy idegen nyelvet tanultam és más hagyományokat tapasztaltam, hanem itt, Magyarországon, találtam meg önmagam.

Ezen az éven megismertem az énemet, és így érzem, hogy jobb ember vagyok.
Úgy gondolom, hogy annyira jó, valakit találni, aki téged fogadni akar, és nem csak mint egy hotelban, hanem mint egy igazi családban, aki téged szeret és miattad aggódik, aki veled akar valamit csinálni és téged megismerni.

Ez az igazi cserekultúra, ők az én hagyományaimat akarják megismerni,  én pedig az övéket. Égy csereéven sok új barátot is megismersz: az osztálytársaid, másik cserediákok…. Ez is nagyon fontos, mert a fiatalokkal másik kulturális részeket tudsz megismerni: az iskoláról, milyen a tipikus diák élete…

A cserediákok között pedig más-más hagyományokat, kultúrákat fedezhettek fel.
De, már írtam, a legfontosabb dolog az, hogy megismered önmagad: amikor kimész, el tudod dönteni, ki akarsz lenni, mert nincsenek előítéletek. Te meg tudod mutatni, azt aki igazából vagy, más mint a társasági körödben eddig voltál.

Egy csereév felforgatja az életed, de én nagyon örülök, hogy így történt."