Megteremtheted családodnak, gyerekeidnek a lehetőséget, hogy a világ egy távoli szegletét hozzák otthonukba, ha az AFS program keretében befogadtok egy török cserediákot egy tanévre.

A fogadócsaládok betekintést nyernek egy új kultúrába, és sajátjukat is megosztják, így örök emlékek és barátságok születnek. Olyan emberek válnak a család életének részévé, akik bármikor meglátogathatóak a világ másik felén. A fogadócsaládokban a gyerekek gyakran testvérként tekintenek egy cserediákra és a fogadószülők is saját gyermekükként tekintenek a diákra.
 

Fogadható török cserediákok a 2020/2021-es tanévre:

 

Ők már fogadtak török cserediákot

Újra tanultam a földrajzot, népi kultúrát, nyelvtant, irodalmat, gasztronómiát, növénytant… szinte mindent, ami itthon számomra természetes. Nagy tapasztalás volt az egymás iránti bizalom és a másik személyének, dolgainak tiszteletben tartásának kölcsönössége. Nem emlékszem semmilyen fejfájós pillatatra azon kívül, hogy első alkalommal fogalmam sem volt, hogy én egyáltalán tudok-e befogadó szülő lenni? meg tudok-e felelni egy idegen világból idecsöppent fiatalnak? meg tudom-e őrizni családomat és magamat úgy, hogy őt ne sértsem meg és ne zárjam ki világunkból? Számtalan kérdés tett zaklatottá, amíg a helyzet meg nem valósult. Onnan kezdve fokozatosan része lett életünknek annyira, hogy továbbra is, hazautazás óta tartjuk a kapcsolatot szinte heti rendszerességgel.

Andrea | Kiskunhalas


A cserediák megérkezése hatalmas öröm. Együtt élni olyan vele, mintha egy újabb gyerekem lenne, nagyon szerettük egymást. Jó érzés volt neki megmutatni a mi családi szokásainkat, értékeinket, Magyarországot megmutatni, családtagjainkkal megismertetni. Angol nyelvtudásunkat fejlesztette a jelenléte, a kezdő angolos kilencedikes lányunk angol nyelvtudása fél év múlva a tanára szerint középfokúnak felelt meg.

Mónika | Balassagyarmat


Megismerkedhetsz más kultúrával, nagyon nagy önfejlődésen mehetsz keresztül. Mikor bemutatod neki az országodat te is más nézőpontból látod a saját hazádat, ami számomra fantasztikus élmény volt. Rájössz, hogy egy idegen nyelv ismerete nem akadályoz meg az egymás megértéséhez.

Alíz | Balassagyarmat

Jelentkezem én is fogadócsaládnak
torokorszag-1

Amit egy magyar fogadócsaládnak nem árt tudnia, ha egy török cserediákot fogad otthonába

AFS tapasztalatok

A török kultúra jóval dogmatikusabb és szigorúbb, mint a magyar. Ebből kifolyólag a török cserediák általában igen könnyen tud alkalmazkodni a mi lazább magyar világunkhoz. Törökországban kötelezően középiskola után vagy sorkatona kötelezettsége van a fiúknak vagy egyetemre kell menniük. Az oktatás igen fontos helyet foglal el a mindennapi életben. Oktatási rendszerük egyébként nagyban hasonlít a miénkre, ezért a cserediákok igen fogékonyak mind a magyar nyelv tanulására, mind az oktatásban való részvételre. Ez erősen a kultúrájuk része. A török diákok nagy általánosságban nagyon hamar megtanulják a magyar nyelvet, hiszen betűkészletünk illetve kiejtésünk igen hasonlít egymáshoz. Már pár hónap alatt elérhetnek arra a szintre, amikor alapszintű beszélgetéseket könnyen kezdeményeznek.

torokorszag-2

 
A török diákok nagyon tisztelettudóak és mosolygósak, nyitott és segítőkész emberek. Talán néha túlságosan is, hiszen Törökországban például udvariatlanság, ha valakinek nem segítenek gondolkodás nélkül, míg nálunk először általában ez egy kérdéssel jár, hogy szükség van-e segítségre. Érdemes még megemlíteni velük kapcsolatban, hogy a török emberek sok esetben nagyon hasonlítanak a magyarokra, mely talán a közös történelmi múlttal is összekapcsolható. Felfogásban, gondolkodásban és mentalitásban eléggé közel állnak hozzánk, ezért nagyon könnyen megértethetjük magunkat velük és így könnyű közös nevezőre jutni velük.

torokorszag-4

 
 
Törökországban nagy hagyománya van a kávé illetve teafogyasztásnak: rendkívül jó minőségű kávéval rendelkeznek, így a törökök igen korán kezdik a finom nedű fogyasztását. Érdekességként megemlíthető, hogy a törökök igen fűszeres, karakteres, hozzávalókban gazdag ételeket fogyasztanak. A diákot ezért mindig fel lehet dobni egy kellemesen erős magyaros étellel is!

torokorszag-3

 
A török diákok általában nagy családi élethez vannak szokva, emiatt otthon esetleg nem tűnik fel nekik, ha szétdobálva hagyják a holmijukat. Fontos, hogy tisztázzuk velük a családi szabályokat a rendrakásra, takarításra, fürdőszoba-használatra vonatkozóan.

Magyarként nagyon érdekes lehet számunkra, hogy a férfi és női szerepek élesen elkülönülnek a török társadalomban. Ők egy patriarchális rendszerben élnek, ahol a férfiak dominálnak inkább, míg a nőkre a tradicionális szerepükben gondolnak. Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon egy kicsit más lehet a családmodell (a szülők közötti szerepek és felelősségek egyenletesebb eloszlása döntéshozatalnál; Magyarországon általában az anyukák is dolgoznak…).

Mindent egybe vetve egy török diák fogadása egy hatalmas kulturális élmény és nagyon jó döntés, nagyon sok örömet kívánunk hozzá!

Kérdésed van? Írj nekünk:


További elérhetőségeink
torokorszag

Tudtad?

  • Törökország kultúrája az ország különleges, európai-ázsiai fekvésének és történelmének köszönhetően igen változatos, ötvözi a keleti és a nyugati tradíciókat.
  • Törökország legmagasabb pontja 5166 m (Ararát-hegy). Az ország területének 80%-a 500 méternél magasabban fekszik a tengerszint felett, partvonala 8372 km hosszú.
  • Törökország népessége 2011-es becsült adatok szerint 78 millió fő. Az emberek 70%-a városban lakik, Isztambulban élnek a legtöbben, a teljes populáció 18%-a.
  • Törökországban hat olyan város található, melyek lakossága milliós nagyságrendű; ezek: Isztambul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana és Gaziantep.
  • Kevéssé ismert tény, hogy Törökországban élnek magyar származásúak is. Mind Bolu, mind Antalya tartományban van egy-egy Macarköy, azaz „magyar falu”.
Forrás: Wikipedia

Fogadható hongkongi cserediákok

Megnézem