Az AFS fokozott figyelemmel kíséri a koronavírus (COVID-19) terjedése által kialakult nemzetközi helyzetet és mindazon intézkedéseket, amelyeket a különböző országok és nemzetközi szervezetek hoztak ezen a téren, ideértve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilatkozatát, amelyben világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust. A körülmények hatására számos ország felfüggesztette az iskolai oktatást, lezárta határait, és szigorú karantén-intézkedéseket vezetett be.

Mindezek tükrében, az AFS azt a döntést hozta, hogy a jelenlegi programokban résztvevő diákokat a lehetőségekhez mérten és biztonságosan hazajuttatja a saját országukba. Valamennyi cserediákkal és családdal egyeztetünk annak érdekében, hogy a kialakult helyzet figyelembevételével a számukra legjobb megoldást találjuk meg. Azoknak a diákoknak, akik jelenleg még nem tudnak hazautazni, és a fogadócsaládjuknál maradnak, az AFS minden támogatást megad mindaddig, míg az utazás lehetővé nem válik számukra is.

Eltökéltek vagyunk abban, hogy minden diákot a lehető legbiztonságosabb módon juttassunk haza, és hisszük, hogy ebben a helyzetben minden résztvevőnek a legfőbb érdeke az, hogy hazatérjen a családjához. A hazautazás megtervezése során különösen figyelünk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az egyes országok kormányai által közölt hivatalos információkra.

Vannak olyan helyzetek, amikor a résztvevők azonnali utazása nem oldható meg biztonságosan. Ezekben az esetekben az AFS minden szükséges támogatást megad a diák számára mindaddig, amíg a hazautazása lehetővé nem válik. Az AFS munkatársai és önkéntesei jelen vannak a helyi körzetekben és segítik, támogatják a cserediákokat.

Nehezen hoztuk meg ezt a döntést, de hisszük, hogy ez szolgálja legjobban a résztvevő diákok, az önkéntesek, valamint a küldő és fogadócsaládok érdekeit. Mint vezető szervezet az interkulturális tanulás terén, első kézből tudjuk, hogy milyen pozitív változásokat hoz egy teljes csereprogram mind a diákok, mind a családok és az önkéntesek életében. Számunkra is szomorú az a tény, hogy mindezen élményeknek idő előtt véget kell érniük, és átérezzük, hogy ez most hatalmas csalódás a cserediákjaink és fogadócsaládjaink számára is.

Elkötelezettek vagyunk a megelőző intézkedések mellett, mind a résztvevők hazautazása előtt, és után is. Az AFS mindent megtesz annak érdekében, hogy a diákok kizárólag egészségesen utazhassanak. Ez azt jelenti, hogy a cserediákoknak eleget kell tenniük minden hatóságilag elrendelt kötelező lázmérésnek és más egészségügyi szűrővizsgálaton történő részvételnek. Továbbá minden hazaérkező diák felé megerősítjük, hogy követniük kell a helyi közegészségügyi előírásokat és ajánlásokat – ennek részeként akár a karanténba vonulást is – hogy ezáltal is csökkentsük a koronavírus terjedésének kockázatát.

A jövőbeli programjaink előkészítése továbbra is zajlik. Több mint 70 évnyi szervezeti tapasztalattal, az AFS elkötelezett az interkulturális tanulást és csereprogramokat középpontba állító missziója mellett, ezért továbbra is dolgozunk a jövőben induló programok előkészítésén.

Amennyiben a koronavírus kapcsán kialakult helyzettel, illetve jelenlegi vagy jövőbeli programjainkkal kapcsolatban további kérdésed lenne, úgy keresd munkatársainkat a 06 (1) 212 1821-es telefonszámon.

Őszintén szerettük volna, ha programjaink úgy valósulnak meg, ahogyan azt mindannyian terveztük. Igazán hálásak vagyunk a résztvevőinknek és családjaiknak az AFS-be vetett bizalmukért, és várjuk, hogy köszönthessük visszatért diákjainkat a világszerte 500.000 főt számláló AFS alumni családjában.

Köszönjük a megértésedet és támogatásodat ebben a változásokkal és kihívásokkal teli időszakban.