Megteremtheted családodnak, gyerekeidnek a lehetőséget, hogy a világ egy távoli szegletét hozzák otthonukba, ha az AFS program keretében befogadtok egy hongkongi cserediákot egy tanévre.

A fogadócsaládok betekintést nyernek egy új kultúrába, és sajátjukat is megosztják, így örök emlékek és barátságok születnek. Olyan emberek válnak a család életének részévé, akik bármikor meglátogathatóak a világ másik felén. A fogadócsaládokban a gyerekek gyakran testvérként tekintenek egy cserediákra és a fogadószülők is saját gyermekükként tekintenek a diákra.

Fogadható hongkongi cserediákok a 2020/2021-es tanévre:

 

 


Ők már fogadtak hongkongi cserediákot

Amikor beszéltem hozzá étkezés alatt, akkor megállt, nem evett, figyelt rám. Ez a tisztelet az idősebbek irányában már kihalt nálunk sajnos.

Gábor | Székesfehérvár


Túl sok sablonos válasz van a fejemben ezzel kapcsolatban. (kultúrcsere, új családtag, életreszóló élmények, kapcsolat, stb) Nekem sokat segített a diákfogadás a nyelvgyakorlásban, a világra való nyitottság és az elfogadás megőrzésében, és a mosogatásban, amit nagyon rühellek.

Imre | Szeged


Egy másik kultúra kerül a családba, egy új gyermek, aki egy ismeretlen és érdekes világot hoz magával. Vele együtt bővül a család, új barátságok kötődnek, és egy életre szóló élménnyel gazdagodunk. A saját gyermekeink megtanulják elfogadni a más kultúrából érkező embereket, megtanulnak kapcsolatot kialakítani. Jó nyelvgyakorlás. Már alig várjuk a következő lehetőséget.

Piroska | Budapest

Jelentkezem én is fogadócsaládnak
iconP295-02-v2

Amit egy magyar fogadócsaládnak nem árt tudnia, ha egy hongkongi cserediákot fogad otthonába

AFS tapasztalatok

Az AFS cserediák programban fogadócsaládként részt venni egy különleges, egész életre szóló emlék.
 
Megismerünk egy másik kultúrát és egy kicsit tudatosabban leszünk magyarok. A világ bármely részéről érkezzen is cserediákunk, számára és számunkra is új helyzetek fognak adódni. Így van ez egy hongkongi gyermek esetében is.
 
Eltölteni vele egy évet nagy kaland: kihívás és öröm egyszerre. Ehhez szeretnék a saját tapasztalatunk alapján néhány segítséget nyújtani.

iconP295-06-v2

 
A Hongkongból érkező diákok egy nyüzsgő, zsúfolt metropoliszt hagynak maguk mögött erre az évre. A magyarországi otthonuk nagyon lassú lesz ehhez képest, még akár Budapest is! Először ez lesz a legmeglepőbb nekik. Nem fogják találni a helyüket, nagyon unalmasnak fog tűnni az itteni élet, ám mire haza kell menniük, megváltozik a véleményük. Kicsit erőltethetünk olyan programokat, amiket először unalmasnak tűnnek nekik. (Mi pl. túrázni voltunk így, és végül dicsőség volt, hogy végigcsinálta a diákunk.)
 
Hongkongban az emberek nagyobb személyes térrel rendelkeznek, és tisztelik az egymás közti nagyobb távolságot is. Nem jellemző náluk a sok ölelgetés, simogatás és puszilgatás, ezért kicsit vissza kell fognunk magunkat ezen a téren, nehogy kellemetlenül érezze magát a diák.

iconP295-16-v2

 
 
Az étkezés náluk a miénktől teljesen különböző. Minden étkezésnél van rizs, sok zöldséget esznek és a kenyér nem jellemző. Reggel bemennek egy reggeliző bárba és ott esznek. Délben angolosan egy kisebb ebéd, ötórai tea és végül vacsorára többfogásos főétkezés.
 
Nálunk itthon tízóraira szendvics vagy Fornetti volt. A menza elment ebédre, de esténként mindig meleget kért. A virsli és a vegetáriánus étel is jobban tetszett neki, mint a szalámis szendvics. Krumplit alig esznek otthon. Vigyázzunk vele, mert előfordulhat, hogy sok mindent jóízűen megesznek, majd később kijön belőlük.

iconP295-19-v2

Hongkongban a külsőre sokat adnak, sokat tollászkodnak. A diákok mindennap hajat mosnak, és többnyire vasalják a hajukat (még a fiúk is). Ezért a reggeli fürdőszobabeosztást előre meg kell beszélni.
 
Náluk a vízzel nem takarékoskodnak, így ezt is az elején célszerű elmagyarázni, hogy zárja el a csapot, amíg besamponozza a haját és beszappanozza a testét, mert itt sokba kerül a víz. A kéréseket többnyire megpróbálják teljesíteni.
 
Hongkongban az iskolai szabályok szigorúak: egyenruha, festetlen-, fiúknak rövid, lányoknak összefogott haj. A diákok itt valószínűleg kipróbálják a hajfestést (szőke helyett vörös lesz a fekete hajuk), a fiúk akár a hosszú hajat is.

iconP295-12-v2

 
A takarítás és más házimunka náluk a házvezetőnő vagy bejárónő feladata. Szeretik a tisztaságot és a rendet. Könnyen kritizálnak, de otthon soha nem csináltak ilyesmit.
 
Nálunk bevált, hogy mindenkire jut egy kevés feladat. Látta a fogadótestvéreit segíteni és soha nem ellenkezett, ha tőle is kértem valamilyen segítséget. Leginkább porszívózott, megterített és a mosogatógépből pakolt ki, de ágyneműt is húzott, teregetett és fel is mosott. (Célszerű megbeszélni, hogy itt nincs háztartási alkalmazott, közösen végezzük a munkát. Megmutathatjuk, hogyan kell csinálni az adott feladatot.) Bíztassuk és legyünk türelmesek, dicsérettel többre jutunk, mint veszekedéssel vagy agresszióval.

Kérdésed van? Írj nekünk:


További elérhetőségeink

Tudtad?

Hongkongról dióhéjban
natalya-letunova-unsplash

Hongkong egyike a világ kereskedelmi és gazdasági központjainak, annak ellenére, hogy területe alig teszi ki Budapest kétszeresét.

Clipboard01

Lakossága Magyarország népességének körülbelül kétharmada. A Föld egyik legsűrűbben lakott területe. A hivatalos nyelv a kínai (kantoni) és az angol.

Clipboard02

1842-től 1997-ig brit fennhatóság alá tartozott. Ez az időszak jelentősen befolyásolta kultúráját, amelyről gyakran állítják, hogy benne „találkozik Kelet és Nyugat.”

Clipboard03

Magas szintű az oktatás. A középiskolai tananyagban arra törekednek, hogy a diákok képesek legyenek két nyelven írni és olvasni, valamint három nyelven beszélni.
 
 

Forrás