Önkéntes munka külföldön egy non-profit szervezet és a helyi közösség megsegítésére – talán ez a legtömörebb meghatározása az önkéntes szolgálat fogalmának. Mit jelent ez a gyakorlatban? A résztvevő fiatal számára azt, hogy 2-12 hónapig – önkéntesként – fizetés nélkül dolgozik. Munkájáért cserébe kap viszont szállást, ellátást, nyelvoktatást, személyes segítőket, és egy kisebb összegű zsebpénzt. Sőt, az utazásáról, a helyi közlekedéséről és biztosításáról is gondoskodik a program.

Az Európai Önkéntes Szolgálat törekvése a szolidaritás fejlesztése és a tolerancia előmozdítása a fiatalok között, elsősorban az Európai Unión belüli társadalmi kohézió erősítése érdekében. Támogatja a fiatalok aktív polgári részvételét, és elősegíti egymás kölcsönös megértését a fiatalok körében.

Ezt az általános célkitűzést a program az alábbiak révén valósítja meg:

 • támogatja a fiataloknak az önkéntes tevékenységek különböző formáiban való részvételét az Európai Unión kívül és belül;
 • lehetőséget biztosít a fiataloknak személyes elkötelezettségük kifejezésére európai és nemzetközi szintű önkéntes tevékenységek által;
 • bevonja a fiatalokat olyan tevékenységekbe, amelyek az Európai Unió polgárai közötti szolidaritást támogatják;
 • bevonja a fiatalokat nyereséget nem termelő, ellenszolgáltatás nélküli, a lakosság javát szolgáló tevékenységekbe egy olyan országban, amely nem azonos a lakóhelyük szerinti országgal.
  A program célja

  Támogatni a fiataloknak az EU-n belüli és azon kívüli különböző önkéntes tevékenységekben való részvételét.

  E program keretében (18 és 30 év közötti) fiatalok egyénileg vagy csoportosan vesznek részt nonprofit, ellenszolgáltatás nélküli tevékenységekben. A szolgálat 12 hónapig tarthat. Kivételes esetekben a fiatalok már 16 éves kortól részt vehetnek az Európai Önkéntes Szolgálatban.

  Az Európai Önkéntes Szolgálat „tanuló” szolgálat: a nem formális tanulási tapasztalatok révén az önkéntes fiatalok fejlesztik kompetenciáikat, és/vagy új kompetenciákat sajátítanak el személyes, oktatási és szakmai fejlődésükhöz, valamint társadalmi integrációjukhoz. A tanulás elemei a következők: a várható tanulási eredmény kölcsönösen elfogadott meghatározása, folyamatok és módszerek, az elsajátított kompetenciák tanúsítása, az önkéntesnek az EVS képzési ciklusában való részvétele, valamint a folyamatosan biztosított, feladathoz kapcsolódó nyelvi és személyes támogatás, beleértve a válságmegelőzési és -kezelési mechanizmusokat.

  Jelentkezési feltételek
 • ELŐNY az AFS-es tapasztalat (pl. volt fogadó testvér, önkéntes, volt kiutazó diák stb.)
 • 18-30 éves kor (szigorúan, a kiutazás napján)
 • érdeklődés az önkéntesség iránt
 • lelkesedés és kitartás (a szervezés ideje alatt)
 • Internet hozzáférés (az adatbázisban való kereséshez és a levelezéshez)
 • nyelvismeret (a levelezés lebonyolításához)
Jelentkezés

Érdeklődni és jelentkezni a [email protected] e-mail címen lehet.