Horvatorszag

Emberek
A népesség nagy része római katolikus, de vannak keresztény ortodox, muszlim és zsidó kisebbségek is, többségük Zágrábban él. A horvátok nagyon büszkék a származásukra és kultúrájukra, így igazán hazaszeretők. Az országukat a „Mi Gyönyörű Országunknak” („Lijepa naša”) nevezik, ami egyben a nemzeti himnuszuk címe is. A hazaszerető felfogás a régóta fennálló gazdag kultúrából, és az idegen inváziók és fennhatóságok elleni küzdelmek hagyatékából származik. A néphagyomány kulcsfontosságú a kultúra megőrzésében. A horvát életstílus és gondolkodásmód verseken, költői dalokon, melódiákon, tündérmeséken, szimbolikus szertartásokon, zenéken, táncokon, kosztümökön és ékszereken keresztül öröklődött évszázadokon keresztül. A népdalok és költemények gyakran mutatják az érzéseket és a kapcsolatokat a családtagok között.

Iskola
Az iskola hétfőtől péntekig tart. Az egyik héten az tanítás délelőtt történik (8-tól délután 2-ig), a másikon délután (délután 2-től 8-ig). A legtöbb iskolában ez a helyi korlátok, lehetőségek miatt történik így. Általában hat vagy hét tanóra van egy nap, rövid szünetekkel. Egy átlagos órán huszonöt, harmincan vesznek részt. Minden tantárgyból vannak írásbeli és szóbeli vizsgák. Az osztályozási rendszer megegyezik a magyarral. A diákok rendszeresen kapnak házi feladatot. Az iskolában nincsenek egyenruhák. Az iskola további tevékenységet is kínál, mint például színjátszó szakkör, kórus, sportolási lehetőségek, stb. A legtöbb iskolában van büfé és menza is.

Család
A család az egyik legfontosabb egység a horvát társdalomban. A nagy család megszokott, a rokonok közel állnak egymáshoz apai és anyai ágon is. Annak ellenére, hogy egyre gyakoribbá válik, hogy a szűk családoknak már saját házuk van, a horvátok inkább befogadják a nagyszülőket, minthogy öregek otthonába küldjék őket. A hétvégéken a család együtt tölti az időt. Csak kevés horvát hagyja, hogy a munka megzavarja ezt a fontos időt. A legtöbb horvát családban mindkét szülő teljes munkaidőben dolgozik, ami Horvátországban reggel nyolctól délután négyig tart. A gyerekek egyik héten délelőtt a másikon délután járnak iskolába. Mivel mindkét szülő dolgozik és a gyerekek általában elfoglaltak az iskolával, ezért valószínűleg mutatnod kell némi önállóságot és elő kell készítened, melegítened az ételed, takarítanod magad után és tömegközlekedéssel bemenned az iskolába. A hagyományok a legtöbb családban nagyon fontosak, ezért lesznek nagy családi összejövetelek, és olyan időszakok napközben, amikor a család összeül és megbeszéli a nap történéseit és problémáit.

Ételek
A horvát konyha az ország különböző régióiban eltérő. A legészrevehetőbb különbségek a főzési formában az ország közepén fekvő területek és a tengerparti területek között találhatóak. A szárazföldi részeken jellemzők a húsételek, nehezebb ételek és a gazdag választékot felvonultató cukrászdák, míg a tengerparti részeket a mediterrán életstílus befolyásolja: sok hal, olíva olaj és bor. A nap legnagyobb és legfontosabb étkezése az ebéd, ami délután 2 és 5 között van a családtól függően. A reggeli és az ebéd ritkán közös, a különböző időbeosztások miatt. A szülők gyakran mennek el otthonról korábban vagy jönnek haza később. A kávéivás közösségi esemény Horvátországban, ezért az emberek sokat isznak; legalább három csészével egy nap. Horvátország híres az édesvízi halairól, beleértve a pontyot, a pisztrángot és a csukát.