Kedves Önkéntesek!

Itt találjátok a workshopokhoz tartozó rövid figyelemfelkeltő leírásokat. Válasszatok érdeklődéseteknek megfelelően, azonban arra figyeljetek oda, hogy minden nap 3 lehetőséget kell bejelölni, mivel sajnos korlátozott létszámúak a tréningek.
Jó nézelődést kíván a trAinFS 2017 csapata!

 

EGÉSZ HÉTVÉGÉS TRÉNING

Support Volunteer Academy
(Trénerek: Balogh Hajnalka és Csikós Gábor – angol nyelven)

– You are support volunteer, and you would like to develop your skills to do a better job?
– You have already faced some challenging situations with your exchange student and you want to learn how to handle those in the future?
– You have heard of the new ICL focused Learning Reflection activities and you would like to know how to conduct them?
If your answer is YES to any of the questions above, subscribe to trAinFS 2017 and join the Support Volunteer Academy!

SZOMBATI TRÉNINGEK

DIVE és behavioral triangle: személy – kultúra – helyzet
(Tréner: Rosta Diána – 3 óra)

A magyar tipikus olyan nemzet, amely szívesen ítélkezik, formál azonnal véleményt. Ez nehezíti a helyzet illetve személy objektív megismerését és adott esetben segítését. A DIVE modellen végighaladva megtapasztaljuk a nyitott hozzáállást, a behavioral triangle megismerésével pedig a helyzetek korrekt felismerését segítjük elő. Kis elméleti háttérrel ötvözött gyakorlatias (szituációk, esettanulmányok) workshop.

Itt a helyem – önkéntespálya és motiváció
(Tréner: Nagy András Zalán – 3 óra)

Aki több éve önkénteskedik már nálunk az valószínűleg szembenézett már azzal a problémával, hogy az ismétlődő feladatok egy idő után elveszítették a bennük rejlő izgalmat vagy egyszerűen nem értett már szót úgy és azokkal, akikkel eddig jó kapcsolata volt. Ez a tréning azoknak szól, akik új kihívásokat szeretnének találni és készen állnak szembenézni a legnagyobb akadállyal: a változással. A tréning betekintést kínál az önkénteskarrier állomásaiba, megnézzük a leggyakrabban felmerülő problémákat és a rájuk adható válaszokat és bemutatunk néhány általános módszert, amik megváltoztathatják a hozzáállásunkat és ezzel egy új löketet adhatnak motivációnknak.

Hol a határ?
(Tréner: Mohr-Csics Dóra – 3 óra)

Ha egy körzetprogramon, orientáción nem találod a helyed, mert nem tudod, hogy most a cserediákok barátjaként vagy jelen vagy önkéntesként? Mi a különbség a zsiványbecsület az árulkodás és a felelősségvállalás között? Hogy viselkedj? Mit tegyél, hogy megbízzon benned a cserediák, de ténylegesen segíteni tudj, ne csak meghallgatni.

Segítő beszélgetés
(Tréner: Visegrádi Judit – 3 óra)

Hogyan segítsd az orientációkon lévő csoportfoglalkozások feladatfeldolgozásait? Ha szeretnéd még profibban elsajátítani az Orient Expresszen tanultakat, akkor itt a helyed.

VASÁRNAPI TRÉNINGEK

ICL Level W
(Tréner: Rosta Diána – 6 óra)

Az első lépéseket szeretnéd megtenni az interkulturális tanulás világában, vagy rendezni szeretnéd a fejedben eddigi ismereteidet? Hallottál már ilyen-olyan modellekről, de nem igazán tudsz mit kezdeni velük? Akár kezdő, akár tapasztalt önkéntes vagy, ezt a workshopot nem érdemes kihagyni! Minden, amit egy AFS önkéntesnek az ICL-ről tudnia érdemes.

Youth Mediator
(Trénerek: Bedő Vica és Visegrádi Judit – 6 óra)

Gyakran segítesz cserediákok és fogadócsaládjaik közti konfliktusok esetén? Vezető önkéntesként felelős vagy a körzetedben az önkéntesek közötti békéért? Heti szinten előfordul, hogy te vagy a „békéltető”? Ha szeretnéd ezt a feladatodat és eddigi mediátori képességeidet és tapasztalataidat tovább fejleszteni, a felmerülő eseteket megosztani más, tapasztalt önkéntesekkel, csatlakozz az Ifjúsági Mediátor Mini-képzéshez. A TrAinFS-en egy napba tömörített tudás egy 120 órás európai szintű képzés legfontosabb pontjaiból épül fel, melynek elkészítésében az AFS Magyarország jelenleg is aktívan részt vesz. A tréningre olyan tapasztalt önkénteseket várunk, akik különböző konfliktushelyzeteken segítenek át másokat, és akik ezt a tapasztalatot az ifjúsági mediációval, mint szakmával való megismerkedéssel szeretnék továbbfejleszteni.

Event Support Training
(Tréner: Barta Emil – 6 óra)

Láttál már walkey-talkey-s önkénteseket rendezvényen rohangálni? Jártál már körzettalálkozón? Érdekel, hogy a szervezők mit és miért csinálnak? Akkor nálunk a helyed! Legyen szó egy egyszerű körzet program lebonyolításáról, egy nemzetközi rendezvény menedzseléséről, nálunk megtudhatod, megtapasztalhatod, és megláthatod, mit hogyan csinálj, egy sikeres esemény érdekében.

EU2050 – Active citizenship, és Európa jövője
(Tréner: Nagy András Zalán – 6 óra)

Milyen kihívásokkal néz szembe ma Európa és az Unió? Hogyan tudnák a döntéshozók kezelni a problémákat? Merre tart az EU? Hogyan lehetünk aktív állampolgárok? Ezekre a kérdésekre keressük a választ szituációs gyakorlatokkal, vitákkal és közös ötleteléssel.

HÉTFŐI TRÉNINGEK

Debriefing
(Tréner: Rosta Diána – 3 óra)

Az orientációk során szinte minden feladatot megbeszéléssel (debriefing) zárunk. A megfelelő lépésék és kérdések hozzásegítik a résztvevőket a feladat minél hatékonyabb elvégzéséhez. A tanulás hatásfoka a jó debriefinggel növelhető.

Segítő beszélgetés
(Tréner: Visegrádi Judit – 3 óra)

Hogyan segítsd az orientációkon lévő csoportfoglalkozások feladatfeldolgozásait? Ha szeretnéd még profibban elsajátítani az Orient Expresszen tanultakat, akkor itt a helyed.

Hatásos prezentáció mesterkurzus iskolai előadásokhoz
(Trénerek: Hutvágner Zsófia és Magyar Réka – 3 óra)
Akik gyakorolni szeretnék a prezentálást és szeretnének visszajelzést kapni, gyakorolni.
– Hogyan tudsz hatni közönségedre a diákokra egy osztályteremben?
– Hogyan tudsz meggyőződéssel és erőteljesen beszélni egy előadás során?
– Hogyan lehet motiválni és cselekvésre ösztönözni másokat 5, 15, 45 percben?

Technical AFS
(Trénerek: Czirják Gergő és Takács Peti – 3 óra)

Rengeteg technikai újdonsággal találkozunk minden nap. Modern társadalomban élünk!
Mennyire használjuk ki ezeket? Hogyan tudjuk ezeket az eszközöket felhasználni az önkéntes munkánk során? Hogyan segíthet a hétköznapi körzeti életben, és hogyan segíthet minket az önkénteskedésben?
Erre és sok más kérdésre keresünk, és adunk választ ezen a tréningen!