Itt olvashatók a kiutazó diákok leggyakrabban feltett kérdései.

Ha további kérdések merülnek föl a kiutazással kapcsolatban, kérjük, forduljatok hozzánk bizalommal!

Nem beszélem a választott ország nyelvét. Hogy fognak megérteni?

A csereprogram révén az összes diákunk idegen nyelvi környezetbe kerül, és nagyon sokan alig vagy egyáltalán nem ismerik a fogadó ország nyelvét. Tapasztalataink azt mutatják, hogy ilyen esetben is képes leszel alapszinten kommunikálni a környezeteddel, és 6 hónap – 1 év elteltével folyékonyan beszéled majd a nyelvet.
Különösen az első pár hónapban azonban jó hasznát fogod venni, ha legalább alap szinten beszélsz angolul. A fogadó ország AFS szervezete angol nyelven tartja az orientációkat és a többi országból érkező cserediákok közötti kommunikáció nyelve is az angol. Ezért azt tapasztaltuk, hogy egy angoltól eltérő nyelvű ország választása esetén is gyakoribbá válik az angol nyelv használata és ezáltal javul a nyelv ismerete.

Milyen hatással van az AFS tapasztalat a tanulmányaimra?

Az AFS tapasztalat túlmutat az osztálytermi tanuláson. A program során az iskolai tanulás mellett új képességekkel gazdagodva térsz majd haza.
Magabiztosabb leszel, megtanulsz globálisan gondolkodni. Bátran szembe tudsz nézni a kihívásokkal. Fejlődik önállóságod, önbizalmad, kezdeményezőkészséged, felelősségtudatod, ezen kívül kifejlesztheted a problémák megoldásának, idegen kultúrákkal való érintkezésnek és beilleszkedésnek a képességét fogadó országod nyelvének elsajátítása mellett. Mindezek a készségek és a tudás, melyet AFS éved során szerzel meg, nagy segítséget jelenthet karriered építéséhez későbbi életedben.
Mindemellett számos barátra tehet szert a világ minden tájáról a fogadó országbeli AFS cserediák közösség révén.

Hol fogok lakni?

Az AFS program ideje alatt egy gondosan kiválasztott önkéntes családnál laksz, akik nem kapnak anyagi juttatást azért, hogy velük élsz egy évig. Azért fogadnak, hogy megismerjenek téged és az országot, kultúrát, amelyet képviselsz. Családod teljes jogú tagjaként részt vehetsz mindennapi életükben; megosztják veled örömüket, gondolataikat, véleményüket, hagyományaikat és ugyanezt várják tőled is. Ez természetesen tőled is nyitottságot, érdeklődést, alkalmazkodóképességet igényel.
Ország választásodtól függően a fogadó család nem feltétlenül rendelkezik ugyanolyan életkörülményekkel, amit mi itt Európában megszoktunk, de a család szeretetében és gondoskodásában biztos lehetsz.
A diákfogadásra jelentkező családokat az adott ország AFS szervezetének önkéntese, képviselője meglátogatja, felméri életkörülményeiket, érdeklődési körüket és életformájukat. A családok is részletes jelentkezési lapot töltenek ki önmaguk bemutatására.

Mire számíthatok érkezéskor?

A repülőtéren az AFS egyik képviselője fog várni (munkatárs vagy önkéntes), előfordulhat, hogy a fogadó család is ott lesz. Ezután egy többnyire  kétnapos orientáción veszel részt, ahol önkéntesek segítenek, hogy jobban megismerd új országodat, valamint megismerkedhetsz a világ többi részéről érkezett cserediákokkal.

Biztonságos a tengerentúlra utazni?

Az AFS több mint 60 éves tapasztalattal rendelkezik az interkulturális diákcsereprogramok szervezése terén. Ez alatt az idő alatt természetesen átéltünk már egy-két nehéz helyzetet, melyet a már bizonyított AFS kockázatkezelési módszerekkel sikerült megoldanunk. Az AFS folyamatosan képzi munkatársait és önkénteseit, hogy bármilyen típusú vészhelyzeten úrrá tudjanak lenni, legyen az orvosi, személyes vagy politikai természetű.
Az AFS központi irodája minden partnerországról folyamatosan helyzetelemzést készít, és természetesen a nap 24 órájában készen áll a segítségnyújtásra a világ bármely pontján.

Kihez fordulhatok, ha problémám van odakint?

Elutazásodkor a repülőtéren jelen lesz az AFS képviselője, fogadó országodba érkezésedkor a szervezet egy tagja szintén várni fog és segít abban, hogy a tájékoztató foglalkozásra, illetve fogadó családodhoz biztonságban megérkezz. Partner szervezetünk a program kezdetekor tájékoztat, kihez tudsz fordulni kérdéseiddel, esetleges problémáiddal a helyi AFS önkéntesek közösségén belül, akik a fogadó ország nemzeti irodájával rendszeres kapcsolatot tartanak fenn. A partner iroda által továbbított hírek alapján lépünk kapcsolatba szüleiddel itthon. A programév során több alkalommal lesz számodra kötelező foglalkozás, melyek célja az időközben szerzett tapasztalatok megértése, tudatosítása és feldolgozása, új környezetedbe a beilleszkedésed megkönnyítése, a további információk nyújtása a többi cserediákkal való találkozás mellett. Hazaérkezésed után is szervezünk részedre egy, a visszailleszkedésedet elősegítő foglalkozást, melynek során találkozhatsz a többi hazatérő magyar diákkal, megoszthatod velük élményeidet. A program befejeztével is számítunk tapasztalataidra, ötleteidre, és reméljük, Téged is üdvözölhetünk majd az AFS magyarországi önkéntesei között.

Mitől jobb az AFS?

Az AFS több mint 60 éve szervez interkulturális csereprogramokat a világ minden kontinensén. Bizonyított módszerekkel rendelkezik veszélyhelyzetek megelőzésére és kezelésére, valamint a résztvevők az évente végzett értékelések szerint kiválónak ítélik a programszervezést. Emiatt alhatsz nyugodtan te is és családod is külföldi tartózkodásod alatt.

Milyen hosszú idejű egy csereprogram?

Az AFS segítségével 3 hónapot, fél évet vagy 1 évet tölthetsz külföldön középiskolai és 1 évet egyetemi programon.

Mikor kezdődik a program?

Ez a program időtartamától és választott országtól függ. Ennek pontosan utána tudsz nézni a középiskolás programoknál az országra kattintva. A legtöbb program a magyar tanrenddel megegyezően augusztusban végén, illetve szeptemberben kezdődik. A keresztféléves programokra az indulás, jellemzően Japánba, vagy bizonyos latin-amerikai országokba január végére, februárra esik.

Mit tartalmaz a programdíj?

A részvételi díj tartalmazza
A nemzetközi oda-vissza utazás költségeit Budapesttől a fogadó családig
A nemzetközi utazással kapcsolatos ügyintézést
A program előkészítéséhez szükséges nemzetközi adminisztráció költségeit
A betegség- és balesetbiztosítást (kivéve már korábban fennálló betegséget, fog- és szemészeti kezelést)
A fogadó országban garanciavállalás a diákért a bevándorlási hivatal felé
Teljes ellátást, szeretet és törődést a fogadó családban
Középiskolai tanulmányok folytatása a fogadó országban az ottani AFS által kiválasztott iskolában
Felkészítő találkozót a diákok és szüleik részére a kiutazás előtt
A program alatti és hazatérés utáni találkozók költségeit
A diákokkal és a szülőkkel a program ideje alatti állandó kapcsolattartást, folyamatos segítségnyújtást, 24 órás készenlétet vészhelyzet esetére és tanácsadást a fogadó ország AFS irodáján és önkéntes hálózatán keresztül
Segítségnyújtást a vízum ügyintézéséhez.