Mi az előnye, ha cserediákot fogadok?

A nyelvtanulásból adódó előnyökön kívül érdemes végig gondolni, hogy a diákkal olyan kapcsolata alakulhat ki a családnak, mintha csak a saját gyermeke lenne. Ez azt jelenti, hogy csakúgy, mint a vérszerinti családtagok, szeretik egymást, szeretetet adnak egymásnak. Olyan kapcsolat alakulhat ki ebből, amely örök életre köttetik. A családban a gyerekek a diák jelenléte által megtanulhatják a toleranciát, az ítélkezés és előítélet nélküli gondolkodást, az önzetlenséget és az elfogadást. Önbizalmuk nő, talpraesettebbek lesznek a cserediáknak köszönhetően.

Milyen feltételei vannak a cserediák fogadásának?

A fogadócsalád a cserediák második családja lesz a programév során, így nem csupán szállás és étkezés biztosítása a fontos, hanem az is, hogy olyan szeretetteljes közeg alakuljon ki, amely minden családtag számára örömet okoz. A cserediákok fogadásának nem feltétele a külön szoba, csupán a külön ágy és még egy tányér az asztalon. A cserediákok ruhát és zsebpénzt a küldő szüleiktől kapnak.

Ki fogadhat cserediákot?

Minden olyan, magyarországi lakhellyel rendelkező család, ahol adottak a feltételek a cserediák fogadására. Egyedülálló szülők és gyermek nélküli párok vagy egyedülálló felnőttek számára is nyitott a fogadás lehetősége. A fogadást egy tapasztalt AFS önkéntes családlátogatása előzi meg, aki segít a családnak a felkészülésben.

Mi történik, ha nem jövünk ki a cserediákkal?

A diák és a család között szinte biztosan adódnak az év során kisebb-nagyobb konfliktusok, csakúgy mint egy átlag családban. Abban az esetben, ha úgy ítélik meg, hogy a problémákat nem tudják családon belül megoldani, fontos, hogy minél hamarabb vonják be a kialakult helyzetbe elsősorban az AFS helyi körzetvezetőjét, a család összekötőjét és az AFS iroda fogadásért felelős program koordinátorát. Általános tapasztalatunk, hogy egy nagy családi beszélgetéssel, nyílt kommunikációval, amikor mindenki őszintén elmondja az érzéseit (nem bántva meg ezzel mást) a konfliktusokat sikerül kibontani. A felek képesek újabb esélyt adni a változtatásra, amit rendszerint siker koronáz, hiszen megismeri a család és a diák is a másik fél valós várakozásait és e szerint képes változtatni a dolgokon. Amennyiben ez nem vezet megoldásra, úgy a fogadócsalád, a cserediák és az önkéntesek közösen dönthetnek a családcsere mellett, melyet a döntéstől számított két héten belül szervez meg a helyi AFS körzet.

Milyen támogatást kap a fogadócsalád?

A fogadócsaládok és a cserediák harmonikus együttélését egy fiatal, általában AFS programot megélt „őrangyal”, a családösszekötő önkéntes, a helyi körzet elnöke és az AFS Magyarország fogadásért felelős koordinátora segíti. Az iskolai beíratást és egyéb hivatalos ügyintézések során is számíthat a fogadócsalád a helyi önkéntesek támogatására.
Az AFS Magyarország szükség esetén téríti a diák iskolába járásához szükséges diákbérletét és a menzai étkezés költségét. Amennyiben a diák nem a menzán étkezik, úgy havi 8000 Ft támogatást nyújtunk a fogadócsaládnak.  Az AFS téríti továbbá a cserediákok utazási költségét a kötelező AFS programokra. A diák orvosi kezelésének díja és gyógyszerének költsége az AFS nevére és címére szóló ÁFA-s számla ellenében elszámolható.

Milyen szabályok vonatkoznak a cserediákra a program ideje alatt?

A cserediákra a fogadócsalád családi szabályai teljes mértékben vonatkoznak.
Kötelező továbbá betartania az AFS alapszabályait:
• Tilos autót, vagy más motoros járművet vezetni.
• Tilos autót stoppolni.
• Tilos drogokat használni.
• Kötelező az iskolába járás. A fogadó iskola szabályait az AFS diák köteles betartani.
• A diák csak a fogadó család szabályainak megfelelő mértékben fogyaszthat alkoholt.
• Az AFS utazási szabályokat be kell tartani. Az AFS diáknak a fogadó családot és az AFS körzetelnököt mindig tájékoztatnia kell utazási terveiről, és a beleegyezésüket kell kérnie. A család által megjelölt időpontra a diáknak mindig otthon kell lennie.
• Az AFS diák felelős tetteiért és partnerkapcsolataiért. Teherbe esés, illetve terhesség okozása esetén a programot az AFS felmondja, és a diáknak haza kell utaznia.
• A diáknak mindig informálnia kell a fogadócsaládot a hollétéről.
• Probléma esetén azt jelezni kell az AFS önkénteseinek, vagy az országos irodának.
• Az AFS orientációkon a részvétel kötelező.

Mi történik, ha baleset éri a cserediákot?

A diák orvosi kezelésének díja és gyógyszerének költsége az AFS nevére és címére szóló ÁFA-s számla ellenében elszámolható. A cserediákoknak teljeskörű egészségbiztosítása van a program során. A fájdalommegszüntető kezelések és gyógyszeres ellátás költségét az AFS Magyarország számla ellenében megtéríti.

Mit csinál a cserediák egész nap az iskolában, ha nem tud magyarul?

A cserediákokat fogadó iskolákat és osztályokat az AFS igyekszik a legjobban felkészíteni az új diák bevonására. A program elején a készségtantárgyak és idegen nyelvek tanóráiba tud aktívabban bekapcsolódni, majd később, ahogy magyar nyelvtudása fejlődik, fokozatosan bevonódik a többi tanórába is.