Az iskola és az AFS


A magyarországi középiskolák 1990 óta biztosítják a hátteret az AFS programjaihoz. Az iskolák részvétele elengedhetetlen a diákok programjának sikerességéhez, hiszen keretet adva a diák napjainak, a magyar kultúrával, a magyar nyelvvel és a magyar diáktársakkal való ismerkedésre is lehetőséget biztosítanak.
A diákok a napjaik nagy részét az iskolában töltik, az itt látott, tapasztalt dolgok meghatározzák jó vagy rossz közérzetüket, befolyásolják azt a képet, amit magukkal visznek az AFS-ről, az országunkról, amikor visszatérnek hazájukba.
Az AFS nemzetközi alapszabályai közé tartozik a kötelező iskolalátogatás.
A fogadócsalád az általa legalkalmasabbnak ítélt iskolába íratja be a diákot, de az AFS Magyarország is segít a cserediák beiskolázásában, hivatalosan is megkeresi az iskola igazgatóját, s kéri a diák felvételét.
Az AFS Magyarország céljai között nem csak az szerepel, hogy a diák beilleszkedjen az iskolába és jól érezze magát az intézményben, hanem az is, hogy az iskola is minél többet profitáljon a külföldi diákok fogadásából. Bátorítjuk az iskolákat, hogy szólaltassák meg a diákokat minél gyakrabban a tanórákon (földrajz, történelem, nyelvórán…), beszéltessék saját országáról,  ezzel is színesebbé, érdekesebbé téve a tananyagot a magyar diákok számára.
***

"Iskolánkban folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, módszereket, amelyekkel a diákok számára  tartalmassá, érdekessé, motiválóvá tehetjük a tanulást, a mindennapok munkáját.

Ezért volt nagy öröm számomra, hogy  a tavalyi tanévben osztályomhoz csatlakozott egy izlandi diáklány is vendégtanulóként. Elisa Hermundordottir  sokat segített a diákok szemléletének alakításában, a közösségi lét erősítésében, az apró mindennapi sikerek megélésében, és természetesen a nagyvilág megismerésében. Érdekes történetei, beszámolói és prezentációi  közel hozták a diákok számára a nagyvilág egy másik részét, rávilágítva a közös vonásokra, illetve a helyi sajátosságokra, különlegességekre. Sokat gazdagodtunk jelenlétével, osztályunk szerves részévé vált a sok közös program révén,  és várjuk, hogy újra találkozzunk vele, mint régi baráttal.

Ezt a lehetőséget az AFS szervezet biztosította, ami rendkívül sokat jelentettszámunkra. A vendégdiákunk és az AFS kapcsolattartói révén betekintést kaphattunk a szervezet tevékenységébe,  az általuk létrehozott közösség életébe. Emellett sor került találkozókra önkéntesekkel, akik mindig tudnak valami új színt hozni a fiatalok életébe, és segítenek a világra való nyitottság, kreativitás ösztönzésében. Több diákunk érdeklődik az AFS  körében végezhető önkéntes munkák iránt, amelyek vonzó tevékenységet jelentenek számukra."

Számadóné Bíró Alice
Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium